Vluchtelingen welkom, racisten niet!

04-07-2022

Afgelopen zondag hebben verscheidene activistische groepen een geslaagde solidariteitsactie gehouden voor de poort van azc Ter Apel. Tussen de 50 Ć” 60 antifascisten vanuit verschillende windstreken, verzamelden zich bij het aanmeldcentrum Ter Apel. Daarmee waren zij ruim in de meerderheid ten opzichte van de fascisten, die zich aan de andere kant van de straat verzamelden.

demonstratie bij azc Ter Apel

De antifascisten verzamelden zich op de parkeerplaats van het aanmeldcentrum, omdat het extreemrechtse, xenofobische en islamfobische Pegida daar een demonstratie had gepland om hun fascistische 'omvolkingstheorie' te spuien. Om een duidelijk signaal af te geven tegen dit vertoon van haat, organiseerden antifascistische groepen deze actie om solidair te staan met vluchtelingen. Hiermee werd een duidelijk signaal afgegeven dat de angst- en haatcultuur, vanuit deze xenofobe en islamofobe groepen, niet acceptabel is.

demonstratie bij Ter Apel met vlag Refugees Welcome

Op het moment dat de fascisten van onder andere Voorpost en de Dietse Volkspartij hun spandoeken ontrolden, was dat het startschot voor de antifascisten om naar voren te treden met hun banners en vlaggen. Pegida kwam wat later en zette hun geluidsapparatuur aan met grafmuziek. Heel naar, want er waren kinderen en jonge asielzoekers in de buurt.

Toen de fascisten begonnen met speechen, werden ze overstemd met vele antifascistische leuzen.
De fascisten hielden zich bezig met fascistische leuzen over omvolking en uitsluiting, terwijl de tegendemonstranten bezig waren met het uitdelen van speelgoed en hygiƫneproducten, zoals babydoekjes, luiers enz.

demonstratie bij Ter Apel

Hartverwarmend was het knutselen met de kinderen en vluchtelingen die zich bij de antifascisten voegden (waardoor we met nog meer stonden) om zij aan zij te staan tegen de extreemrechtse xenofobische hetze.

Tegen 15:00 uur vertrokken de fascisten weer en ze werden onder luid gejoel weggewuifd. Terwijl de laatste spullen werden uitgedeeld en het veld weer netjes werd achtergelaten, was het ook voor ons weer tijd om onze weg weer te vervolgen.

Veel dank aan ieder die aanwezig was en het tot een geslaagde actie heeft gemaakt!

Wil je meehelpen? Stuur een bericht naar Platform Stop Racisme om je aan te sluiten bij een van de lokale coalities in het land. Voor meer informatie en directe hulp aan de vluchtelingen in Ter Apel, neem contact op met De Schop Groningen.

Toen niet! Nu niet! Nooit meer fascisme!!!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

    *Je e-mailadres is vereist.

    PLATFORM STOP RACISME | 2024
    Op deze site wordt gebruikgemaakt van reCAPTCHA,
    waarop de Google Privacy Policy en Terms of Service van toepassing zijn.
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram