Vier Pride – zeker nu!

Geplaatst op

Foto van het grote ExisTransInter protest in Parijs op 13 mei van dit jaar voor trans rechten.

Deze zomer worden er door het hele land Pride-protesten georganiseerd. In Nederland heeft de Pride viering de afgelopen decennia vaak een feestelijk karakter gehad. Binnen een maatschappij die nog steeds vijandig is tegen de LHBTQIA+ gemeenschap is het belangrijk statement dat we dit openlijk vieren, maar het is niet genoeg.

De afgelopen maanden voert extreemrechts een vuile campagne tegen deze gemeenschap waar velen van ons zich ook toe rekenen. Met name trans personen en drag queens zijn hier nu het richtpunt van, maar deze hetze raakt alle mensen van de LHBTQIA+ en queer gemeenschap. Zo werden in Groningen medewerkers van een drag bar in elkaar geslagen en werden in Eindhoven lhbtqia+ jongeren door extreemrechtse hooligans aangevallen.

Als Platform Stop Racisme en Fascisme sluiten we ons aan bij de Pride-protesten de komende periode. We roepen je op om mee te doen. Het is belangrijk dat we solidair zijn met een ieder die wordt aangevallen. Het hartverwarmende protest in Rotterdam voor de deuren van de voorleesmiddag van drag queens op 16 april, laat zien dat we nog steeds met meer zijn. Maar deze meerderheid moeten we wel organiseren.

Wij staan hiermee in de radicale traditie van de Pride zelf. Een beweging die bekend werd met een opstand vanuit de queer gemeenschap tegen politiegeweld bij Stonewall Inn, New York, juni 1969. Activisten van kleur, zoals de zwarte zelfbenoemde drag queen Marsha P. Johnson, speelden hierin een centrale rol. Vrij naar de woorden van Black Panther Fred Hampton moeten we de haat tegen iedereen die afwijkt van de witte cis hetero norm bestrijden met solidariteit.

Daarom: vier Pride – zeker nu. En kom ook opdagen als er problemen zijn!

De onderstaande Prides zijn bij ons bekend. Zijn we een moment vergeten? Laat het ons weten!

Informeer bij de Pride in jouw buurt om te vragen hoe je kunt helpen, bijvoorbeeld met sfeerbeheer. Mocht extreemrechts iets van plan zijn, informeer ons. Dan kijken we of we samen solidariteit kunnen organiseren.

Juni

Juli

  • 30 juni t/m 2 juli, Black Pride (insta)
  • 30 juni t/m 2 juli, Ede Pride (website)
  • 19 juli, Roze woensdag Nijmegen (website)
  • 22 t/m 28 juli, Queer pride Amsterdam (website)

Augustus

  • 1 t/m 6 augustus, Pride Amsterdam (website)
  • 25 t/m 27 augustus, Zwolle Pride (website

September

  • 2 september, Pride Dordrecht (website)

Oktober

  • 6 t/m 13 oktober, Regenboogdagen Enschede (website)
Nieuwsoverzicht

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.