Strijdbare herdenking scheepsramp voor de kust van Lampedusa

Nijmegen, 7 oktober 2023

Zaterdag 7 oktober organiseerde Platform Stop Racisme Arnhem-Nijmegen in samenwerking met andere organisaties en personen een herdenking en mars die in het teken stonden van de slachtoffers van de scheepsramp bij Lampedusa. De dodelijke ramp, deze maand tien jaar geleden, staat symbool voor het dodelijke Europese asielbeleid dat tot op de dag van vandaag nog steeds mensenlevens kost.

Actieverslag

Op Plein 1944 lieten we met zo’n 150 mensen vanuit verschillende hoeken ons geluid horen door middel van een programma met sprekers, een spoken word artiest en een muziekband.

Het protest werd geopend door onze presentator Nikita van the Black Archives. Met haar duidelijke woorden, leuzen en charme betrok ze het publiek van het begin tot het einde.

Waar eerst Benedicte zou spreken namens het Platform, maar wegens ziekte helaas niet kon, sprak Cynthia dit keer namens het Platform Stop Racisme. Zij sprak zich uit tegen het inhumane EU beleid en de terugkeer van het fascisme. Extreemrechts is een drijvende kracht achter de dehumanisering van vluchtelingen, maar het zijn politieke leiders van links tot rechts die hier uitvoer aan geven.

Georgios Lazakis, Award Winning Rapper, Spoken Word Artist, founder of School of Heart Knocks confronteerde en raakte de mensen met zijn ware woorden over de vooroordelen van wit Nederland over migranten. Kris van der Pas, onderzoeker migratierecht Radboud Universiteit Nijmegen legde de luisteraar haarfijn uit welke wetten en regels Europa schendt op het gebied van migratie. Joana Zandee lijst kandidaat BIJ1 Arnhem-Nijmegen liet Palestina, de dag van de uitbraak uit Gaza, afgelopen zaterdag niet in de steek.

Muhammad, ervaringsdeskundige, sprak over de moeilijkheden waar mensen zonder de juiste papieren tegenaan lopen in Nederland. Hij probeerde het publiek zich te laten inleven in de positie van een geillelegaliseert persoon. Paul Smits Statenlid Groenlinks, heeft ons meegenomen naar een festival op Lampedusa, een jaar na de scheepsramp, dat de contrasten blootlegt tussen hoe mooi migratie eigenlijk is en de afschuwelijke kant van het onmenselijke beleid van de EU.

vreer van Platform Stop Racisme kondigde aan het einde van de herdenking de volgende demo aan die op 18 november in Utrecht plaatsvindt tegen transhaat. Tot slot speelde de band Shamzon nogmaals. – ‘Sham is de naam voor de historische regio Syria. Zon betekent hoop’ – nog twee ontroerende nummers die de mensen meenamen naar het startpunt van de mars.

De mars liepen we samen door de binnenstad van Nijmegen met een aantal andere organisaties Zoals Stichting Gast, BIJ1 A-N, Rood, PvdD-Nijmegen, Groenlinks Nijmegen. De sfeer was goed, de boodschap werd over het algemeen goed ontvangen, en soms wat minder goed. Maar dit deed geen afbreuk aan waar we gezamenlijk voor liepen, namelijk; dat migratie een mensenrecht is, dat grenzen niet mogen doden en dat geen mens illegaal is!

We willen nogmaals iedereen bedanken die op de dag aanwezig was en iedereen die ons heeft gesteund tijdens de voorbereidingen. Op naar het volgende gezamenlijke protest tegen racisme en in solidariteit met vluchtelingen.

Oproeptekst

Hieronder de oproeptekst voor de actie die we als Platform Stop Racisme organiseren op 7 oktober. Organisaties kunnen de oproeptekst ondertekenen via deze link. Onderaan een overzicht van organisaties die het protest tot nu toe dragen.

De afgelopen weken kwamen er honderden vluchtelingen aan op Lampedusa. Voor de neofascistische premier van Italië, Meloni, en de voorzitter van de Europese Commissie van der Leyen, lijkt dit reden het asielbeleid nog onmenselijker te maken. Zo moeten mensen eerder gedeporteerd worden en moet de Tunesische kustwacht beter getraind worden om boten te stoppen.

Dit nieuws brengt ons terug naar 3 oktober 2013. Toen kwamen meer dan 350 migranten om het leven bij een bootramp voor de kust van Lampedusa. Nu, precies tien jaar later, moeten we concluderen dat er helemaal niets veranderd is. Op 14 juni van dit jaar kwamen meer dan 500 mensen om bij een bootramp voor de Griekse kust, mede veroorzaakt door de Griekse kustwacht. UNITED for Intercultural Action schat het aantal doden van Fort Europa tussen 1993 en 2023 op 52.760 mensen.

De dodelijke ramp bij Lampedusa staat voor ons symbool voor het Europese asielbeleid. Een beleid waarbij mensen op zoek naar een beter leven hun leven moeten wagen op zee, worden opgesloten in kampen, zonder eten en drinken worden gedumpt in woestijnen of als slaven worden behandeld. De onmenselijkheden en gewelddadigheden volgen elkaar in rap tempo op. Politici zoals Rutte en Meloni werken hiervoor willens en wetens samen met allerlei autoritaire regimes zoals dat van Tunesië, Turkije en Marokko.

De dodelijke slachtoffers zijn geen ‘uitwas’, maar precies de bedoeling om migranten buiten de EU te houden. ‘Afschrikwekkende werking’, wordt dit genoemd. Hulpdiensten en ngo’s zoals Sea Watch worden door staten actief tegengewerkt. Tegelijkertijd dragen Westerse staten bij aan de redenen waarom mensen vluchten: door neokoloniale handelsverdragen, het leeg vissen van de zeeën of de historisch hoge uitstoot van broeikasgassen die klimaatrampen veroorzaakt. Rutte en de BV Nederland hebben bloed aan hun handen.

Het gemak waarmee Aziatische en Afrikaanse levens in gevaar worden gebracht, staat in schril contrast met de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dit laat zien hoe het ook kan, maar hiervoor in de plaats zien we steeds verdere onderverdelingen. Onderscheid tussen ‘echte’ vluchtelingen en ‘derdelanders’, ‘economische’ vluchtelingen, ‘veiligelanders’ of ‘arbeidsmigranten’. Wij weigeren mee te gaan in dit spel van verdeel en heers en het aanwijzen van telkens nieuwe zondebokken.

Dit is waarom we op 7 oktober onze stem willen laten horen:

– Geen Frontex maar veerboten
– Migratie is een mensenrecht
– Menswaardige opvang voor iedereen


Deze actie die plaatsvindt zaterdag 7 oktober is een initiatief van het Platform Stop Racisme. Wij nodigen zoveel mogelijk andere organisaties uit om de tekst te ondertekenen en mee te helpen met het organiseren. Alleen door samen te werken, kunnen we een beweging bouwen voor een wereld zonder grenzen.

Zij ondertekenden de actie

Ondersteunende organisaties

Active For Justice
AK-Utrecht
All Included Amsterdam
Amnesty Nijmegen
Amsterdam BIJ1
Anarchistische Groep Zwarte Kraai
ARA (Anti-Racism Awareness) studentenorganisatie
Autonome Sportclub Swert Hert
BIJ1 Arnhem-Nijmegen
Centrum EMMA
Commoning Meta Amsterdam; Commoning UvA
de Axiekalender
De Klinker
De Socialisten Arnhem
DeGoedeZaak
DiEM25
Grenzeloos
GroenLinks Nijmegen
Grutjes
HIJOS Nederland
Internationale Socialisten
MiGreat
Mokum Tegen Fascisme
Nijmegen tegen Racisme
Partij voor de Dieren Nijmegen
PerspectieF
ROOD Arnhem
S.O.S Wereldwijs
Stichting GAST
Stichting UNITED – Campaign ‘Fortress Europe No More Deaths’
Stichting Vesta
Stop The War On Migrants
Vrije Bond Drenthe
Vrije Bond Utrecht
VVN-BdA NRW
Wandelclub 030
Wandelclub 0591
Wandelclub Twenterand
Zwarte Muggen, Haarlem

Campagne-materiaal

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.