Solidariteitsprotest met KOZP: stop racisme en fascistisch geweld

Den Haag, 3 december 2022

Op zaterdag 3 december 2022 organiseerden we een demonstratie in solidariteit met de activisten van KOZP die bij Staphorst werden aangevallen. Hun protest tegen de racistische karikatuur van Zwarte Piet werd op 19 november onmogelijk gemaakt door extreemrechts geweld. Zij werden uit de wind gehouden door de autoriteiten.

Met het protest, dat door meer dan tachtig organisaties werd gesteund, riepen we op tot een einde aan Zwarte Piet, verzet tegen extreemrechts en het verdedigen van het demonstratierecht. Honderden mensen sloten zich aan bij de demonstratie naar het Ministerie van Justitie. Lees hier een verslag van RTL.

DUTCH-ENGLISH-PROTEST-DESIGN-FINAL

Oproeptekst

Het geweld waarmee racisten op zaterdag 19 november het protest van KOZP in Staphorst onmogelijk maakten, mag niet onbeantwoord blijven. Activisten vanuit uiteenlopende sociale bewegingen organiseren daarom deze zaterdag een demonstratie in Den Haag die langs het ministerie van justitie gaat. Begintijd is 14.00 en startpunt de lange Vijverberg.

 

De gebeurtenissen vorige week rond Staphorst waren schokkend. Honderden rechts-extremisten, velen in blackface uitgedost, wierpen wegblokkades en checkpoints op om de vreedzame activisten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) het demonstreren onmogelijk te maken. Zij vernielden auto’s, stalen spullen en goten olie over mensen heen. Autoriteiten beloonden het extreemrechtse geweld door de demonstratie van KOZP te verbieden. Sommige media vergoelijkte de intimidatie en deden alsof het geweld van beide kanten kwam.

De politie stond erbij en keek ernaar. Hoewel de plannen om het protest te verhinderen van tevoren duidelijk waren, werden hier geen serieuze voorbereidingen voor getroffen. Suggesties vanuit KOZP voor een veilig protest werden genegeerd. De politie beweerde op alle scenario’s voorbereid te zijn en de activisten te kunnen begeleiden, maar daar kwam weinig van terecht. Al snel kregen antiracisme-activisten van hen te horen dat zij ‘er alleen voor stonden’. Antiracisme-activisten en waarnemers van Amnesty werden zo in een levensgevaarlijke situatie gebracht. De politie verklaarde dat ze niet optrad tegen het geweld en vandalisme omdat dat “escalatie” in de hand zou werken.

Het recht op protest van antiracisme-activisten wordt al jaren systematisch ondergraven. De politie maakte onder andere in Dordrecht 2011, Gouda 2014 en Rotterdam 2016 het protest tegen zwarte piet onmogelijk door massaal en met grof geweld activisten te arresteren. Een jaar later wisten rechts-extremisten een protest tegen zwarte piet te verhinderen door een snelweg in Friesland te blokkeren; de autoriteiten grepen niet in. Ook de protesten van de agro-industrie van het afgelopen jaar werden geen strobreed in de weg gelegd.

De voortvarendheid waarmee minister van justitie Yesilgoz de voetbalrellen veroordeelde staat in schril contrast met haar stilte over Staphorst. Het duurde meer dan 24 uur voordat zij de racistische terreur op softe toon veroordeelde. In het daaropvolgende debat ontkende zij het probleem en verdraaide zij de woorden van Simons van BIJ1. De politica wees op het eerdere harde optreden van de politie tegen KOZP-activisten en hun laksheid wanneer geweld wordt gebruikt tegen activisten die demonstreren tegen zwarte piet. Eerder plaatste dezelfde minister extreemrechtse complotdenkers en antiracisten op een lijn door te stellen dat ‘woke’ de samenleving bedreigt. Hiermee heeft ze bijgedragen aan het klimaat waarin antiracisten aangevallen worden en hun het demonstratierecht wordt ontzegd.

Met dit protest willen we onze solidariteit uitspreken met de moedige activisten van KOZP. Als groepen die actief zijn in sociale bewegingen worden wij allemaal geconfronteerd door extreemrechts en politie-optreden. Het structurele racisme binnen het korps maakt dit voor mensen van kleur nog erger. Alleen door elkaar te steunen en de krachten te bundelen kunnen wij dit veranderen.

Tijdens ons protest voor de deuren van het ministerie van justitie eisen we daarom het volgende:

* Weg met zwarte piet
* Stop extreemrechts geweld
* Verdedig het recht op demonstratie

Uiteenlopende organisaties hebben financieel, en naar draagkracht, bijgedragen aan het steunen van het protest. Wij zijn in het bijzonder blij met de steun van Milieudefensie en Greenpeace.

Zij ondertekenden de actie

Ondertekenaars (87) zaterdag 3 december 10.30

AFA Nederland
Anarchistisch kollektief Utrecht
AntiCommercieleActieBeweging
ANTIFA Utrecht
Arnhem-Nijmegen BIJ1
Arts of Resistance
Asian Raisins
Autonome Groep Zwarte Kraai
Bij1 Amersfoort
Bond Precaire Woonvormen
Centrum EMMA
COC Tilburg Breda
Code Rood
Communistische Jongerenbeweging (CJB)
Cultural Workers Unite
De Luchtfietsers
De Voorkamer
Decolonize Groningen
DEMNED (Democratische Gemeenschappen Uit Koerdistan)
Den Haag BIJ1
DocP -BDS Nederland
Dona Daria
Doorbraak
Elektratinfa
Erasmus School of Color
Extinction Rebellion Amersfoort
Extinction Rebellion Castricum
Extinction Rebellion Delft
Extinction Rebellion Deventer
Extinction Rebellion Tilburg
Extinction Rebellion Utrecht (XR Utrecht)
Extinction Rebellion XRNL
Feminists Against Ableism
Feminists of Maastricht
Fossielvrij NL
Fossil Free Culture Groningen
Free Palestine Maastricht
GroenLinks Rotterdam
Groningen for Justice in Palestine
Groningen voor Rechtvaardigheid in Palestina
Grutjes
Haagse Stadspartij
Haarlem Town Queers
Here We Draw the line
Het Actiefonds
Het dilemma, drama en communicatie
HTIF (Federatie van Arbeiders uit Turkije in Nederland)
Internationale Socialisten
Kappen met Kolen
Klimaatmoeders
Komitee Marokkaanse Arbeiders Nederland
KSD Imagery
Lijst Kabamba
LSVb
Marokkaanse Vrouwen Vereniging Nederland (MVVN)
Milieudefensie
Mokum Tegen Fascisme
niet normaal*
Niet Te Koop Amsterdam
Oy Vey
PAD Link
Palestina Komitee Rotterdam
Radical Solidarity
Rhythms of Resistance
ROOD, Socialistische Jongeren
Rotterdam BIJ1
Rotterdam Voor 14
Socialisten 010
Socialisten Overijssel
Socialisten Utrecht
Solidarity Project
Stg Kleurrijke Stad
Stichting Bruggenbouwers
Stichting Stem op een Vrouw
Strúnclub.058
Students for Palestine
Tilburg Kan Het
Turkse Democratische Volks- en Jongerenvereniging Zaanstad
Ubuntu Connected Front (UCF)
Utrecht BIJ1
Vliegop!
Wandelclub 010
Wandelclub 030
Wandelclub 0591
XR Maastricht
Zaanstreek BIJ1
Zwarte Tulp

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.