Iedereen op straat tegen trans haat

Utrecht, 18 november 2023

Op zaterdag 18 november 2023 gingen we in Utrecht de straat op tegen trans haat. Directe aanleiding was de komst van trans haters en fascisten naar de stad, maar de hetze tegen de lhbtqi+ wordt steeds breder gedeeld door rechts en extreemrechts.

Eerder dat jaar schreven we er als Platform deze verklaring over. Ongeveer 150 mensen kwamen samen in de stromende regen op Jaarbeursplein. De actie was onderdeel van de campagne ‘geef haat geen stem’ in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Mensen die na onze actie nog probeerden een tegengeluid te laten horen bij de (kleine) bijeenkomst van trans haters werden met politiegeweld geconfronteerd.Zie hier onze reactie.

Oproeptekst

Op zaterdag 18 november gaan de trans haters van Voorzij weer de straat op met hun extreemrechtse bondgenoten. Vanuit het Platform Stop Racisme organiseren we om 12.30 op het Jaarbeursplein een breed protest tegen trans haat. Via de link onderaan kun je als organisatie ook de oproeptekst tekenen.

Op 18 november organiseert een bonte coalitie van trans haters en rechtsextremisten een protest onder de leus ‘let women speak’. Dit kunnen we niet zomaar voorbij laten gaan. Trans mensen worden door hen op grond van hun anders-zijn weggezet als minder, gestoord; net als homo’s en lesbiennes vroeger. Als we om zorg of bescherming vragen, ziet een luid deel van de politiek ons als lastig of niet relevant.

Deze ontwikkeling is onderdeel van een wereldwijde trend. Gesteund door ultraconservatieve miljardairs uit de VS is extreemrechts bezig aan een opmars. Zij richten zich niet alleen tegen trans mensen, maar bijvoorbeeld ook tegen zwarte mensen en toegang tot abortus. De strijd voor seksuele bevrijding gaat hand in hand met de strijd tegen racisme.

Het geluid van deze trans haters wordt al veel te serieus genomen: door hun kabaal verklaarde de regering bijvoorbeeld een kleine maar belangrijke aanpassing van de transwet controversieel. Tellen trans rechten alleen als het goed gaat? Dat mogen we niet accepteren.

We moeten samen onze stem laten horen, ons laten zien tegen wie (onze) rechten wil afnemen, wie ons terug de  kast in willen hebben, of achter het aanrecht, of “terug naar waar we vandaan komen”.

Lees, onderteken en verspreid de oproeptekst via deze link. Hulp in de organisatie de komende weken is ook erg welkom!

Zij ondertekenden de actie

Ondertekeningen op vrijdag 2 november

Active For Justice
AK-Utrecht
Amsterdam BIJ1
Amsterdam Street Medics
Anarchist Activist Assistance Hour
Anarchistische Groep Zwarte Kraai
Antifa International
Arnhem-Nijmegen BIJ1
Autonome Sportclub Swert Hert
Baas in eigen Buik
Centrum EMMA
Colored Qollective
Den Haag BIJ1
DiEM25 in Nederland
Doorbraak
Extinction Rebellion NL
Forum voor Anarchisme
GroenLinks Noordwijk
Groningen Feminist Network
Het Actiefonds
House of Extinction
Internationale Socialisten
Mokum Tegen Fascisme
Principle 17, voor trans zorg op maat
queer pride Groningen
ROOD Arnhem
Socialisten Arnhem
Socialisten Noord
Socialisten Utrecht
SP Stichtse Vecht
Studenten Kraakspreekuur
TijnBlijftZacht
Trans United Europe-BPOC trans European network
Trans Zorg Nu
Trans Zorg U
Transgender Day of Visibility Groningen
Utrecht BIJ1
Vrije Bond Utrecht
Wandelclub 010
Wandelclub 030
Wandelclub Twenterand
Zwarte Muggen

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.