Demonstratie: menswaardige opvang voor iedereen!

Amsterdam, zondag 30 oktober 2022

Demonstratie in Amsterdam op zondag 30 oktober 2022 voor een humaan asielbeleid. Naast fatsoenlijke opvang voor nieuwe vluchtelingen, maken we ons ook hard voor een veilige overtocht naar Europa, regularisering van geillegaliseerden en een einde aan Nederlands beleid dat mensen op de vlucht jaagt. De actie werd georganiseerd in samenwerking met Amsterdam City Rights en LGBT Asylum Support. Meer dan vijfhonderd mensen sloten aan bij de actie.

Strijdbaar protest voor een menswaardige opvang voor iedereen

Meer dan vijfhonderd mensen deden gisteren mee met de demonstratie voor menswaardige opvang in het centrum van Amsterdam. Het was een boos, verdrietig en bovenal ook een strijdbaar protest.

De situatie in Ter Apel is nu misschien minder in de media, maar het onmenselijke asielbeleid gaat elke dag verder. Als Platform zijn wij blij met de brede steun voor de demonstratie en de organisaties die we de afgelopen weken hebben leren kennen. Samen willen wij kijken hoe we dit protest een vervolg kunnen geven.
Wil je meehelpen of ook iets organiseren in jouw gemeente, neem dan contact met ons op.
De strijd tegen racisme en discriminatie en voor een wereld zonder grenzen gaat door!

Lees hieronder de toespraak van Ewout van den Berg, namens Platform Stop Racisme:

‘Draagvlak’ asielbeleid structureel ondermijnd door kabinetten Rutte

Afgelopen juni kwamen er ten minste 37 vluchtelingen om bij de grenzen van de Spaanse enclave in Marokko, Melilla. Een groep van meer dan duizend vluchtelingen die vaak al jarenlang in Marokko woonden, probeerden samen Europa te bereiken. Marokkaanse en Spaanse grenswachten werkten met elkaar om met traangas en bruut geweld vluchtelingen tegen te houden. Vluchtelingen werden van het zes-meter hoge hek geschoten. Dit is een grof schandaal.

En hoe werd er op deze slachting gereageerd? De EU beloonde Marokko in augustus met een steunpakket van een half miljard euro om de grenzen te verdedigen. De Spaanse regering, die bestaat uit Podemos en het sociaaldemocratische PSOE, weigerden een onderzoek in te lassen. Twee weken geleden kregen we een zeldzaam inkijkje in de koloniale en racistische logica hierachter. 

De hoge vertegenwoordiger voor het Europese buitenlandbeleid, Josep Borrell, vergeleek de Europese Unie met een tuin. De Europese ‘tuin’ van democratie en mensenrechten moet verdedigd worden tegen de ‘jungle’. De jungle heeft een grote ‘groeicapacititeit’ en geen muur is hoog genoeg om de jungle te weren. Maar welk continent dat zegt mensenrechten serieus te nemen, laat vluchtelingen op deze manier afslachten? En welk continent werd opgebouwd met plundering, massamoord en de hand handel van tot slaafgemaakten?

In Nederland hoorden we deze zomer weinig over de slachting bij Melilla, maar deze politiek van pushbacks is structureel. Alleen al door deze pushbacks kwamen het afgelopen meer dan 250 mensen om. Dagelijks spoelen er nog lichamen aan bij Lampedusa. Nederland ligt misschien niet aan de grenzen van Europa, maar is wel een van de architecten van dit Europese beleid. Het doel van dit geweld is een ‘afschrikwekkende werking’. De beelden van Ter Apel afgelopen maanden, de lange asielprocedures en de vernederende verhoren door de IND hebben allemaal dezelfde motivatie.

Volgens de regering is het lastig om vluchtelingen op te vangen in gemeentes vanwege ‘het draagvlak’. Alsof kabinetten Rutte dit ‘draagvlak’ niet zelf stelselmatig hebben ondermijnd! Rechtse partijen gebruiken vluchtelingen als zondebok om de aandacht af te leiden van hun afbraakbeleid. Maar vluchtelingen zijn niet de oorzaak van de woningcrisis, dat is VVD-beleid. En het kabinet creëerde deze crisis in de opvang en gebruikt dit nu om de mensenrechten van vluchtelingen nog verder te ondergraven.

Extreemrechts is de stormram waarmee dit racisme steeds verder wordt genormaliseerd. Dat waar Wilders tien jaar geleden voor pleitte, wordt nu door regeringspartijen uitgevoerd. Extreemrechts kreeg jarenlang alle ruimte in het parlement en aan de tafels van de talkshows om hun racisme en complotdenken steeds verder te normaliseren. Steeds vaker hebben we hierdoor te maken met fascistische intimidatie en geweld gericht tegen corona hulpverleners, journalisten, antiracisme-activisten en de komst van vluchtelingen.

Naar aanleiding van de FvD-intimidatie van een journalist wordt er nu geroepen tot een verbod van Forum voor Democratie. Vaak door dezelfde organisaties en in dezelfde praatprogramma’s die hen eerder ruim baan gaven. Wat een hypocrisie. Waar waren zij toen activisten werden geïntimideerd door extreemrechtse tv-ploegen? Waar waren zij toen activisten tegen Zwarte Piet met geweld werden geconfronteerd?  

Maar denken we echt dat een staat die verantwoordelijk is voor dit onmenselijke asielbeleid en extreemrechts helpt groeien, ons nu gaat helpen tegen fascisme?

Meer dan 130 organisaties steunden dit protest en onze eisen. Menswaardige opvang voor iedereen, het openen van de grenzen, legaliseren van vluchtelingen en stoppen met het op de vlucht jagen van mensen. Dat is ontzettend hoopgevend. Wij hebben allemaal onze eigen initiatieven, campagnes en politiek achtergrond, maar door samen te werken kunnen we op termijn het asielbeleid ook veranderen. 

Deze samenwerking is ook nodig tegen extreemrechts. In maart komen er weer verkiezingen aan en extreemrechts lijkt hiermee aan invloed te gaan winnen. Het is belangrijk dat er in zoveel mogelijk steden coalities worden opgebouwd tegen racisme en fascisme. Volgende week komt de antisemiet Icke op de Dam spreken tijdens een FvD-manifestatie. Als Platform Stop Racisme steunen we de oproep van Mokum tegen Fascisme en roepen we iedereen op zich hierbij aan te sluiten. Wij zijn met meer. Laten we dat dan ook laten zien en hen overstemmen. Alleen door het fascisten onmogelijk te maken te organiseren, kunnen wij hun opkomst stoppen.

Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme!

Oproeptekst

De situatie in Ter Apel is een humanitaire crisis. Vluchtelingen worden gedwongen in de kou en stromende regen te wachten. In het hele land is er een tekort aan opvangplekken. Een tekort dat veroorzaakt is door bewust beleid van opeenvolgende kabinetten Rutte. Nu grijpt Rutte IV deze crisis aan om de situatie nog onmenselijker te maken door het recht op gezinshereniging te ondermijnen en procedures nog langer te laten duren.

Deze door de politiek gecreëerde humanitaire crisis is onderdeel van een bredere trend en heeft van de Europese grenzen de dodelijkste ter wereld gemaakt. De Griekse kustwacht steekt boten lek en deze zomer werden 37 vluchtelingen gedood die de Spaanse enclave Melilla probeerden te bereiken. Maatschappelijke organisaties en activisten die proberen vluchtelingen bij te staan, worden op steeds meer plekken in Europa gecriminaliseerd. De grenzen worden met geweld verdedigd.

Mensen die op zoek zijn naar een beter en gelijkwaardig leven en Nederland wél weten te bereiken, wacht vaak een onzeker bestaan. Asielprocedures duren jaren en zijn erop gericht zoveel mogelijk mensen verblijf te ontzeggen. Vluchtelingen moeten niet zelden vernederende verhoren ondergaan en hebben na een eerste afwijzing amper juridische ondersteuning. Mensen die al jaren zonder de juiste papieren in Nederland wonen, hebben vaak alleen recht op opvang als ze meewerken aan hun eigen vertrek. Dit systeem criminaliseert hen en de mensen die hen ondersteunen.

Dit wrede asielbeleid is nauw verweven met racisme en de groeiende economische ongelijkheid in Nederland. Zo gebruiken rechtse partijen vluchtelingen als zondebok voor het gebrek aan betaalbare woningen. Vooral niet-witte vluchtelingen zijn het slachtoffer van het brute Europese en Nederlandse vluchtelingenbeleid, zoals in maart opnieuw pijnlijk duidelijk werd toen het kabinet en gemeenten onmiddellijk klaarstonden om Oekraïense vluchtelingen wél fatsoenlijk op te vangen. Dit zou voor alle vluchtelingen moeten gebeuren.

De afgelopen decennia zijn de mensenrechten van vluchtelingen steeds verder uitgekleed. Soms zelfs met steun van delen van links (zoals de Turkije-deal). Samen willen wij het tij keren.

Daarom organiseren we een brede landelijke actie op zondag 30 oktober in Amsterdam.

Samen eisen wij:

  1. Menswaardige opvang voor iedereen. Ieder mens, en dus alle vluchtelingen hebben recht op onderdak, kleding, zorg en voedsel. Deze opvang moet onvoorwaardelijk en veilig zijn voor iedereen, ook voor de meest kwetsbaar gemaakte mensen.
  2. Veilige overtocht voor mensen op de vlucht. Elk jaar komen er duizenden mensen om aan de grenzen van Europa. Mensen op de vlucht hebben het recht om veilig te vluchten. Demilitariseer de grenzen en zorg voor veilige vluchtroutes.
  3. Legalisatie nu. Duizenden mensen op de vlucht wonen al jaren in een uitzichtloze situatie in Nederland. Zij krijgen door onmenselijk asielbeleid geen verblijfsvergunning, maar kunnen ook niet terugkeren. Hierdoor worden ze gedwongen om op straat te leven en hebben ze geen kans om een leven op te bouwen. Stop deze uitsluiting en biedt hen het recht om te legaliseren.
  4. Stop met mensen op de vlucht te jagen. Nederland en andere westerse landen spelen een centrale rol in het creëren van vluchtelingen. Van oorlogen en wapenhandel, het leegvissen van de zeeën tot de onwil de CO2-uitstoot fundamenteel te verlagen.

Deze oproep wordt gebruikt als basis voor de landelijke demonstratie op 30 oktober. Het protest is een initiatief van het Platform Stop Racisme, een samenwerkingsplatform van vele organisaties in het hele land, en heeft als doel de steun voor een menselijk asielbeleid zichtbaar te maken en een brede maatschappelijke coalitie op te bouwen die politieke verandering kan afdwingen. Sluit je aan en kijk hoe jouw organisatie kan bijdragen!

Zij ondertekenden de actie

010 tegen racisme/platform stop racisme Rotterdam
Advokatenkollektief Rotterdam
AFA Fryslân
AFA Nederland
AFD International-Nederland
Alacritas
All Included
Amersfoort BIJ1
Amsterdam BIJ1
Amsterdam BIJ1 West
Amsterdam City Rights
Anarchistische Groep Zwarte Kraai
Antifa Utrecht
Antifascistisch Front Maastricht
Arnhem-Nijmegen BIJ1
Asian Raisins
ASKV/Steunpunt Vluchtelingen
AstaroTheatro
BIJ1 Almere
BIJ1 Landelijk
Bond Precaire Woonvormen
BOOST Amsterdam
Bureau Postjesweg
Centrum EMMA, Utrecht
COC
COC National Asylum seekers
Colored Qollective
Comité Boni
Communistische Jongerenbeweging (CJB)
De Jonge Socialisten in de PvdA
Democratisch Socialisten Amsterdam
Den Bosch Kan Het
Diasco Physiotherapy & Performance Training
DIDF
Doorbraak
Eindhoven Kan Het
Extinction Rebellion Haarlem
Extinction Rebellion NL
FNV Migrant Domestic Workers Union
FNV Rotterdam Voor 14
Fnv Schoonmaak
Fractie GroenLinks Provincie Groningen
Fractie GroenLinks Provincie Utrecht
Fractie GroenLinks Wageningen
Fractie Rotterdam BIJ1
Fridays for Future Nederland
Goodgoan
GroenLinks afd. Groningen
GroenLinks Alkmaar
GroenLinks Amsterdam
GroenLinks Capelle aan den IJssel
Groenlinks Leeuwarden
GroenLinks Midden-Groningen
GroenLinks Nissewaard
GroenLinks Noordwijk
GroenLinks Rotterdam
Groenlinks Utrecht
GroenLinks Wassenaar
GroenLinks Westerkwartier
Grutjes
Haagse Stadspartij
Haarlem BIJ1
Healthy Ageing Architect
Here to Support
Het Actiefonds
HTİB Turkse Arbeiders Vereniging
Internationale Socialisten
Jonge Socialisten in de PvdA
Kabalikat
Kman
Krapuul
KSD.Imagery
Life Impact Company
Lijst Kabamba
Lokaal FNV Amsterdam
Lokaal FNV Zaanstreek-Waterland
Manifestgroep Schiedam Verwelkomt Vluchtelingen Schiedam
Migrante Netherlands Centrum voor Filipijnse Arbeiders
MiGreat
Milieudefensie
Mokum Kraakt
Mokum Tegen Fascisme
Nederland Wordt Beter
Netwerk Wereldburgers Fnv
Out and Proud Uganda
Oxfam Novib
PAD Link
PAX
PINK!
Piratenpartij Amsterdam
Plantage Dok Collectief Amsterdam
Platform Gehandicapten Zuidoost
platform Rotterdam verwelkomt vluchtelingen
Platform Wereld Vrouwen Nederland
Praktijk de Waterlelie
Raad van Kerken Amsterdam, Taakgroep Vluchtelingen
Ravage Webzine
Red Amsterdam Noord
ReINFORM
Rotterdam BIJ1
Scientist Rebellion NL
Socialisten
Socialisten Overijssel
Socialisten010
Solidariteit Webzine
SOS Moria
SP Maastricht
SPIN
Stap Verder
Stek, stichting voor stad en kerk, Den Haag
Stem op een Vrouw
Stichting Abou Rakrak
Stichting de Veerkrachtige Gemeenschap
stichting Diensten en onderzoekcentrum Palestina (DocP – BDS NL)
Stichting Gast Nijmegen
Stichting Ik Wil
Stichting LOS
Stichting Palestina
Stichting Pittiggekruid
Stichting Samenwonen-Samenleven
Stichting ShivA – Migranten met hiv/aids
Stichting Soulshine Connection
Stichting Stjoer Leeuwarden
Studio Samen
The Black Archives / New Urban Collective
The Feminist Club Amsterdam
The Turn Club
Turkse Democratische Volks- en Jongerenvereniging Zaanstad
Utrecht BIJ1
Verhip
Vlucht Voorwaarts
Vluchteling Onder Dak Wageningen
Vrouwen voor Vrede Enschede
VTU (Vrouwen Tegen Uitzetting)
Weeshuis van de kunst
Wereldhuis Amsterdam
Wij Maken Plek Amsterdam (voorheen Wake Amsterdam)
Wooncooperatie Het Nieuwe Bajesdorp
Woonopstand
Woonprotest
Woonrevolte Amersfoort
WORM Rotterdam
Zaanstreek BIJ1
Zonnehuis

Campagne-materiaal

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.