verslag actiefestival in Paradiso ‘Geef Haat Geen Macht’! 

Geplaatst op

Op zondag 4 februari organiseerde het Platform Stop Racisme en Fascisme een actiefestival in Paradiso. Doel was om aan de vooravond van een door extreemrechts geleid kabinet samen te komen en een discussie te voeren over wat te doen.

De opkomst was erg goed. Dit liet een breder gevoel van urgentie zien. Iedereen had er zin in en had behoefte om elkaar te ontmoeten. Er was ruimte om open en kritisch met elkaar in gesprek te gaan. Verschillende discussies in bewegingen kwamen zo naar voren. Aan het einde van het volle programma waren we dan ook nog lang niet klaar! De dag vroeg om een vervolg en vooral ook om gezamenlijke acties nog voordat een nieuw kabinet er is.

Wij begonnen met een terugblik naar de geschiedenis van de beweging tegen racisme en fascisme. Mitchell Esajas verhelderde de geschiedenis van de radicale zwarte beweging in Nederland. Rene Danen leidde ons langs de geschiedenis van de antiracismebeweging, sinds 1992. We spraken over Palestina en hoe wij, naast het uitspreken en demonstreren, steun aan het Palestijnse volk kunnen geven, o.a. met de BDS campagne. Daarna gingen we allerlei nijpende kritieke punten van het activisme langs en sloten we af met de afspraak snel bij elkaar te komen om het gesprek te vervolgen.

Hiernaast hadden we ook een uitgebreid cultureel programma. Dit zorgde voor de nodige afwisseling. Zo zorgde de dabke workshop ervoor dat we met elkaar bewogen en staken activisten van House of Extinction de draak met extreemrechts in een prachtige drag performance. We waren ook erg blij met de spoken word optredens van Marieke Bertha(o.a coordinator Zuid Nederland KOZP) met haar Spoken Word en van Nabil die goed aansloten bij het thema van de dag en politiek betrokken artiesten zoals your Local Pirats, Benjamin Fro en DJ Fuji Wuji.

We hebben veel geleerd op die dag! We willen op een volgende bijeenkomst de discussie zeker voortzetten en ruimte blijven geven aan kritische geluiden binnen de beweging. Wij blijven rijen sluiten , samen tegen Haat. Geef Haat Geen Macht!

Tot volgende keer allemaal!

Nieuwsoverzicht

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.