verslag uit Griekenland: bootramp staat niet op zichzelf

19-06-2023

Foto van het grote solidariteitsprotest afgelopen weekend in Athene (foto: Platform Stop Racisme en Fascisme)

De kranten en de televisie hebben het sinds donderdag 15 juni over wéér een overladen boot met vluchtelingen die is gezonken in de Egeïsche zee. Dinsdagochtend kwamen de eerste berichten op de Griekse social media. Een schip dat vertrokken was uit Tobroek, Libië, was in de problemen gekomen in de internationale wateren bij Pylos, zuid centraal Griekenland. Alarmphone Med had SOS-berichten binnengekregen. De kustwacht zegt pas een half etmaal later te zijn gewaarschuwd, wat aantoonbaar niet waar is.

De Oinoussa Frior, zoals de boot heette, zou volgens de Griekse Kustwacht op weg zijn geweest naar Italië. Ook dat is onjuist. Dat blijkt onder meer uit ship tracking data. Ze zeggen dat de opvarenden hulp hebben afgeslagen. Logisch dat ze geen hulp van de Griekse kustwacht of havenautoriteiten willen, hun reputatie snelt hen vooruit. De pushbacks zijn wereldwijd bekend. En iedereen wil naar Italië, en niet naar de ellendige Balkan.

We weten al langer dat de Griekse autoriteiten er een handje van hebben te liegen. Premier Mitsotakis liegt aan de lopende band hierover. Zoals recent ook in de Duitse krant Bild. En waag het niet om net als Ingeborg Beugel hem het vuur aan de schenen te leggen .

Ook over Pylos strooien de autoriteiten met leugens om de pushbacks maar te verhullen. Het terugduwen dus van een gammele oude vissersboot tjokvol mensen die een beter leven zochten, met de moed der hoop. Met vrouwen en kinderen in het ruim, de mannen bovenop. Het gegil van de verdrinkende mensen ging door merg en been zeggen wie er bij waren. 

“No one leaves home unless 

home is the mouth of a shark. 

You only run for the border

when you see the whole city 

running as well.”

---

 “no one puts their children in a boat

unless the water is safer than the land.”

(Warsan Shire)

Verzet

Volgens ooggetuigen/overlevenden hebben de Grieken wel drie keer geprobeerd het schip richting Italië te krijgen. Ze hebben het op sleeptouw genomen en doordat de vissersboot zonder werkende motor zat, voer die machteloos achter de “redders” aan. Met vijfhonderd verdronken mensen die op zoek waren naar een leefbaar leven, lijkt het besef te groeien dat men te ver is gegaan. De meeste Grieken boeit het helaas niet, die zijn gehersenspoeld door de eeuwige reactionaire en racistische verhalen die de Grieken tegen de nieuwkomers uitspelen, op een  manier die wij van Wilders kennen. Niettemin is binnen twee dagen tijd een serie demonstraties uit de grond gestampt door Keerfa, in het hele land. In alle steden werd gedemonstreerd voor de vluchtelingen en tegen de regering. Door duizenden mensen. Zou de lethargie doorbroken zijn? Is dit de druppel die de emmer omgooit? 

Bij dit artikel vind je foto’s uit Athene, waar vreer op dat moment was. Gelukkig is er veel tegenstand en op het moment lijkt het ook de baas van de marine te ver te gaan. Hoewel je moet vragen “What took you so long”, is het een goed teken dat ook een deel van het establishment, het staatsapparaat, ongerust lijkt te worden. Laten we zorgen dat ze hun verantwoordelijkheid nemen, dat de staten niet wegkomen met deze genocide.

In Griekenland gingen direct duizenden mensen de straat op. Antiracisme-coalitie Keerfa is begonnen met een campagne om de acht Egyptische migranten bij te staan die nu door de Griekse staat worden aangeklaagd voor de ramp omdat zij smokkelaars zouden zijn. Het is een schaamteloze manier van de autoriteiten om de aandacht af te leiden van haar eigen, door de EU-gesanctioneerde, grensbeleid. Vanuit Platform Stop Racisme en Fascisme steunen we deze campagne en we roepen onze achterban op hieraan bij te dragen.

Lees verder op de website van de Groene.

Draag bij aan de financiële campagne om vluchtelingen in Griekenland bij te staan!

[whydonate id="e0wgd"]

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

    *Je e-mailadres is vereist.

    PLATFORM STOP RACISME | 2024
    Op deze site wordt gebruikgemaakt van reCAPTCHA,
    waarop de Google Privacy Policy en Terms of Service van toepassing zijn.
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram