Geef haat geen macht demonstratie Den Haag 11 maart (Copyright: Platform Stop Racisme & Fascisme)

Verklaring Platform Stop Racisme & Fascisme over PVV-I

Geplaatst op

Afgelopen woensdag presenteerden de PVV, VVD, BBB en NSC hun regeerakkoord. Het is de meest rechtse regering sinds Nederland onder de nazibezetting. De kerngroep van het Platform stelde hierover de onderstaande verklaring op..

Het is zover. Een half jaar vergaderen heeft een extreemrechts kabinet opgeleverd. Dit kwam niet uit het niets, maar na jaren waarin Nederland menselijkheid steeds meer tot de marge heeft verbannen en in plaats daarvan winst en efficiëntie als kernwaarden is gaan volgen. Angst- en haatzaaierij zijn instrumenten geworden van geldschieters en politiek, waarmee ze het uitkleden van de maatschappij en het losknopen van sociale vangnetten op ‘de ander’ proberen af te schuiven. 

De opkomst van Geert Wilders is het toppunt van een falend economisch systeem. Zijn politiek is een symptoom van een economie die decennialang een tactiek van verschroeide aarde heeft gevoerd. Zijn manier van politiek voeren—waarin nadenken en gedegen analyses er niet langer toe doen, esthetiek boven waarheid wordt geplaatst en een pesterige tweet het laatste woord kan zijn—dat soort politiek vraagt ons een nieuwe houding aan te nemen. 

In dit voorgenomen akkoord komt alles samen waar ons platform al jaren voor waarschuwt en tegen vecht. Het individualisme, het egoïsme, de hebzucht, de vrije markt als wet en daarmee het racisme en de haat voor iedereen die ‘anders’ is. De populistische zoethoudertjes die als maanzaadjes over deze plannen zijn gestrooid doen hier niet aan af: deze regering is er om die laatste druppels leven uit mens, dier en aarde te kunnen persen. Daarna zal er slechts as overblijven.

We mogen het niet zo ver laten komen. Een politieke stellingname is het enige menselijke antwoord, want nu geldt echt: wie zwijgt, stemt toe. En het verzet krijgt vorm. Wanneer parlementaire democratie gekaapt is door extreemrechts komt de bal bij de actiebeweging te liggen, de demonstranten en de luizen in de pels. Zij zijn het die ons besef van goed en kwaad wakker kunnen schudden, door luid te protesteren en de machthebbers uit te dagen. Want de extreemrechtse politiek trekt zich niets aan van afspraken. Wilders zal doordenderen totdat zijn macht totaal is, en de menselijkheid is verdwenen. 

Laat haat en verdeeldheid niet de erfenis zijn die onze generatie achterlaat. Laten we nu samen optrekken. Steun je naasten, de vluchteling, trans mensen, mensen van kleur en iedereen die nu als zondebok wordt gemaakt. Sta samen op, en steun mensen die in verzet durven komen en op straat van zich laten horen. Nu kan het nog. Geef haat geen macht!  

Lees hier waar we als Platform voor staan & sluit je aan!

Nieuwsoverzicht

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.