Foto van het kamp op de UvA in solidariteit met de Palestijnen

Verklaring over repressie UvA-bestuur van studentenprotest

Geplaatst op

Foto van het kampement op de UvA (copyright: Tayfun Balçik)

Als Platform Stop Racisme & Fascisme zijn we geschokt over de reactie van de Universiteit van Amsterdam om geweld in te zetten tegen het vreedzame verzet van studenten. Het is geen teken van kracht dat de universiteit met politie-inzet haar banden met Israëlische instellingen verdedigt. In deze tekst spreken we onze solidariteit uit met de studenten en medewerkers die in actie kwamen in solidariteit met de Palestijnen.

Gisteren 6 mei 2024 organiseerden studenten, met steun van tientallen medewerkers,  een prachtige vriendelijke bezetting op het binnenterrein van de REC campus van de Universiteit van Amsterdam. ‘s Nachts werd die met grof politiegeweld ontruimd. Als antiracistisch en antifascistisch platform verklaren wij ons solidair met de studenten. Hun strijd is onze strijd, hun eisen zijn onze eisen. De UvA, de gemeente en haar gewapende arm hebben zich van hun slechtste kant laten zien.

Maandagmorgen vroeg kwamen de eerste studenten aan op het grasveld bij de economische faculteit van de UvA en startten een solidariteitskampement. Solidair met de Palestijnen in Gaza en solidair met de bezettingen in de VS en elders. Er werden tenten opgezet, leuzen geroepen voor Palestina en aan het College van Bestuur van de UvA om openheid van zaken te geven over hun samenwerkingen met en investeringen in Israël. De tweede eis is de noodzaak van desinvesteren. Trek alle investeringen in Israëlische bedrijven terug en verbreek de banden met Israëlische academische instellingen.

Om negen uur  in de avond kwam het College met een verklaring dat ze acht samenwerkingen hebben die alle opgeschort zijn vanwege het negatieve reisadvies van de overheid. Gerechtigheid interesseert ze dus niet, wat ook blijkt uit de verklaring dat de universiteit neutraal zou zijn. Daar denken studenten en docenten duidelijk anders over, getuige de bezetting. 

Eind van de middag was er een solidariteitsdemonstratie op het terrein waarop onder meer studenten, docenten, een vertegenwoordiger van Erev Rav en ook mede-oprichter van de BDS campagne, Omar Barghouti, spraken. In het begin van de avond kwam er nog een heel busje met materiaal aangereden. Diverse bedrijven boden spontaan aan om de catering te verzorgen.

Tegen het invallen van het duister kwam er een aanval van zionistische provocateurs die paniek veroorzaakten, met fakkels rondliepen en tenten in de brand probeerden te steken. Ze porden mensen met hun brandende fakkels en gooiden ermee. Voor zover er politie aanwezig was, greep die niet in. Met vereende pogingen zijn ze het terrein afgejaagd. Hierna werden de barricades versterkt.

Midden in de nacht kwam de politie met talloze busjes en een bulldozer aan. De barricade moest zo snel mogelijk opgeruimd worden, zodat rust en orde gegarandeerd konden worden. De politie heeft ook pepperspray gebruikt en honden ingezet. Meer dan honderd activisten werden aangehouden, vier zaten in de ochtend nog vast. Ten minste één student is bewusteloos een politiebusje in gedragen. Dit is grof geweld tegen een vreedzame bezetting. Het toegepaste geweld past in de lijn van Berlijn en Columbia University en van UCLA. 

De strijd voor Palestina is een antikoloniale en antiracistische strijd, de strijd tegen de repressie is een antifascistische strijd. Met de studenten roepen wij: ¨Disclose, divest! We will not stop, we will not rest!¨

No one is free

Until palestine is free

In solidariteit met de academici en de Palestijnen,

Platform Stop racisme & Fascisme

Nieuwsoverzicht

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.