verklaring over het politiegeweld tegen anti-transhaat actie

19-11-2023

Foto van de actie op het moment dat we door de politie werden ingesloten (copyright: Platform Stop Racisme)

Op 18 November organiseerden we met het Platform Stop Racisme de manifestatie "Iedereen Op Straat Tegen Trans Haat" op het Jaarbeursplein. Het protest dat werd gesteund door tientallen maatschappelijke organisaties was gericht tegen de trans haat van de fopfeministen van Voorzij die elders in de stad samenkwamen. We zijn heel dankbaar voor onze inspirerende sprekers en voor de mensen die hier ondanks de stromende regen aan deelnamen.

Na afloop van de manifestatie trokken veel deelnemers van onze manifestatie naar het Paardenveld. De plek waar onze bondgenoten van Elektratinfa een geluidsdemo tegen transhaat en rechtsextremisme organiseerde. Tot onze spijt zijn mensen op de weg hiernaartoe geconfronteerd met onverwacht en onterecht politiegeweld.

Politie ter paard sloeg neer op demonstranten, agenten die hardhandig mensen duwen, insluiten of dreigend benaderden. Ook werd een activist zonder aanleiding uit de groep getrokken en gearresteerd. Het is een schandaal dat veel van onze supporters dit is aangedaan. De politie maakte op deze manier een protest binnen zicht- en hoorafstand van de fascisten onmogelijk.

We zijn bezig om te kijken naar mogelijkeĀ vervolgstappen om dit politiegeweld aan te klagen, bijvoorbeeld door dit politiegeweld aan te kaarten binnen de politiek of bij mensenrechtenorganisaties. Met oog op nazorg voor onze supporters en deze vervolgstappen, willen we onze supporters uitnodigen om met ons contact op te nemen en te praten, voor wie dat wil.

Zoals we de afgelopen jaren ook zagen in de strijd tegen de racistische karikatuur Zwarte Piet, kunnen we voor onze veiligheid niet vertrouwen op de politie. Een mogelijke rechts-extreemrechtse regering zal de politie nog meer een vrijbrief geven voor repressief optreden zoals afgelopen zaterdag. Het is daarom des te belangrijker dat we de komende periode de krachten bundelen in de strijd tegen trans haat en fascisme.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

    *Je e-mailadres is vereist.

    PLATFORM STOP RACISME | 2024
    Op deze site wordt gebruikgemaakt van reCAPTCHA,
    waarop de Google Privacy Policy en Terms of Service van toepassing zijn.
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram