VERKLARING EN OPROEP PROTEST TEGEN FASCISME EN RACISME OP 22 JANUARI in ROTTERDAM

Geplaatst op

Rotterdam is tijdens de jaarwisseling geschokt en verontwaardigd door het projecteren van racistische en neo-nazi teksten op de Erasmusbrug. Deze racistische en fascistische provocatie kwam van de neo-nazi groep “White Lives Matter” die onder andere via social media hun haat zaaiende propaganda van verdeeldheid verspreiden. In het afgelopen jaar zijn er meer neo-nazi provocaties geweest – tegen Joods gemeenschappen maar ook bij moskeeën, zelfs een poging tot een “Koran-verbranding”, en ook tegen de LHBTQIA+ gemeenschap. 

Vluchtelingen, asielzoekers, zwarte mensen, mensen van kleur, LHBTQIA+ mensen, Joden, Moslims, Roma en Sinti, gehandicapte mensen e.a. worden vandaag gestigmatiseerd met dezelfde leugens van onder andere de fascistische NSB, de Nederlandse tak van Hitler’s nazi partij. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Rotterdam ook nog gebombardeerd door de fascisten van Nazi-Duitsland en duizenden mensen zijn toen gedeporteerd naar concentratiekampen.

Natuurlijk was er ook verzet tegen deze barbaarse misdaden. Monumenten van het verzet tegen fascisme en racisme zijn er ook in Rotterdam. De historische les van deze periode die wereldwijd tientallen miljoenen mensen het leven heeft gekost is “Nooit meer Fascisme!”.

Wij leven en werken nu, net als tijdens de Tweede Wereldoorlog in een situatie van chronische, kapitalistische crises en witte suprematie: van de wooncrisis tot klimaatcrisis. De onvrede en onzekerheid die het gevolg is daarvan wordt door de neo-nazi’s misbruikt  om mensen met dezelfde belangen tegen elkaar op te zetten. Ook wij verzetten ons hier tegen en staan voor eenheid van alle werkers, en voor internationale solidariteit.

Ook Nederland heeft de VN-Verklaring van de Rechten van de Mens ondertekend. Desondanks projecteren verschillende kranten en media het racistische gif met vette koppen, worden de nationalistische terreurgroepen een platform gegeven om te werven en zien we steun betuigingen van politici. 

Ook vandaag is het verzet tegen racisme en fascisme hier aanwezig. Denk aan de Black Lives Matter protesten op dezelfde Erasmusbrug, die met een antiracistische en solidaire boodschap duizenden mensen trok. Denk aan de Rotterdamse organisaties waar mensen zich hard maken om meer vluchtelingen met open armen te verwelkomen. Denk aan alle mensen die hun steun en solidariteit betuigen. 

Wij strijden voor een rechtvaardige en sociale samenleving waarin mensenrechten worden gerespecteerd en wij verenigen ons in verzet tegen fascisme en racisme. Wij willen een toekomst in vrede, zonder oorlog, en in solidariteit met elkaar.

Daarom zeggen wij: “Toen Niet – Nu Niet – Nooit meer Fascisme! No Pasaran.”

Ondersteunende organisaties : Erasmus School of Colour – Greenpeace NL – Platform Stop Racisme – Extinction Rebellion NL – Dwars -OccupyEUR – ROOD – Rotterdam BIJ1 – GroenLinks Rotterdam – Doorbraak – Internationale Socialisten – Students for Justice in Palestine – Cultural Workers Unite – Mokum tegen Fascisme – Socialisten 010 – Palestina Komité Rotterdam – Rhythms of Resistance – Rode Morgen – Afrikaans Vluchtelingen Collectief – FNV Voor 14 Rotterdam – Partij voor de Dieren Rotterdam – Wandelclub010 – Mobilización por la Paz

Contact voor informatie en ondersteuning van de oproep : reclaimrotterdam@proton.me

Nieuwsoverzicht

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.