Strijdbare herdenking scheepsramp voor de kust van Lampedusa

Geplaatst op

Zaterdag 7 oktober organiseerde Platform Stop Racisme Arnhem-Nijmegen in samenwerking met andere organisaties en personen een herdenking en mars die in het teken stonden van de slachtoffers van de scheepsramp bij Lampedusa. De dodelijke ramp, deze maand tien jaar geleden, staat symbool voor het dodelijke Europese asielbeleid dat tot op de dag van vandaag nog steeds mensenlevens kost.

Op Plein 1944 lieten we met zo’n 150 mensen vanuit verschillende hoeken ons geluid horen door middel van een programma met sprekers, een spoken word artiest en een muziekband.

Het protest werd geopend door onze presentator Nikita van the Black Archives. Met haar duidelijke woorden, leuzen en charme betrok ze het publiek van het begin tot het einde.

Waar eerst Benedicte zou spreken namens het Platform, maar wegens ziekte helaas niet kon, sprak Cynthia dit keer namens het Platform Stop Racisme. Zij sprak zich uit tegen het inhumane EU beleid en de terugkeer van het fascisme. Extreemrechts is een drijvende kracht achter de dehumanisering van vluchtelingen, maar het zijn politieke leiders van links tot rechts die hier uitvoer aan geven.

Georgios Lazakis, Award Winning Rapper, Spoken Word Artist, founder of School of Heart Knocks confronteerde en raakte de mensen met zijn ware woorden over de vooroordelen van wit Nederland over migranten. Kris van der Pas, onderzoeker migratierecht Radboud Universiteit Nijmegen legde de luisteraar haarfijn uit welke wetten en regels Europa schendt op het gebied van migratie. Joana Zandee lijst kandidaat BIJ1 Arnhem-Nijmegen liet Palestina, de dag van de uitbraak uit Gaza, afgelopen zaterdag niet in de steek.

Muhammad, ervaringsdeskundige, sprak over de moeilijkheden waar mensen zonder de juiste papieren tegenaan lopen in Nederland. Hij probeerde het publiek zich te laten inleven in de positie van een geillelegaliseert persoon. Paul Smits Statenlid Groenlinks, heeft ons meegenomen naar een festival op Lampedusa, een jaar na de scheepsramp, dat de contrasten blootlegt tussen hoe mooi migratie eigenlijk is en de afschuwelijke kant van het onmenselijke beleid van de EU.

vreer van Platform Stop Racisme kondigde aan het einde van de herdenking de volgende demo aan die op 18 november in Utrecht plaatsvindt tegen transhaat. Tot slot speelde de band Shamzon nogmaals. – ‘Sham is de naam voor de historische regio Syria. Zon betekent hoop’ – nog twee ontroerende nummers die de mensen meenamen naar het startpunt van de mars.

De mars liepen we samen door de binnenstad van Nijmegen met een aantal andere organisaties Zoals Stichting Gast, BIJ1 A-N, Rood, PvdD-Nijmegen, Groenlinks Nijmegen. De sfeer was goed, de boodschap werd over het algemeen goed ontvangen, en soms wat minder goed. Maar dit deed geen afbreuk aan waar we gezamenlijk voor liepen, namelijk; dat migratie een mensenrecht is, dat grenzen niet mogen doden en dat geen mens illegaal is!

We willen nogmaals iedereen bedanken die op de dag aanwezig was en iedereen die ons heeft gesteund tijdens de voorbereidingen. Op naar het volgende gezamenlijke protest tegen racisme en in solidariteit met vluchtelingen.

Nieuwsoverzicht

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.