demonstratie voor menselijke opvang voor iedereen met kopspandoek

Strijdbaar protest voor een menswaardige opvang voor iedereen

Geplaatst op

Meer dan vijfhonderd mensen deden gisteren mee met de demonstratie voor menswaardige opvang in het centrum van Amsterdam. Het was een boos, verdrietig en bovenal ook een strijdbaar protest.

De situatie in Ter Apel is nu misschien minder in de media, maar het onmenselijke asielbeleid gaat elke dag verder. Als Platform zijn wij blij met de brede steun voor de demonstratie en de organisaties die we de afgelopen weken hebben leren kennen. Samen willen wij kijken hoe we dit protest een vervolg kunnen geven.
Wil je meehelpen of ook iets organiseren in jouw gemeente, neem dan contact met ons op.

De strijd tegen racisme en discriminatie en voor een wereld zonder grenzen gaat door!

Lees hieronder de toespraak van Ewout van den Berg, namens Platform Stop Racisme:

‘Draagvlak’ asielbeleid structureel ondermijnd door kabinetten Rutte

Afgelopen juni kwamen er ten minste 37 vluchtelingen om bij de grenzen van de Spaanse enclave in Marokko, Melilla. Een groep van meer dan duizend vluchtelingen die vaak al jarenlang in Marokko woonden, probeerden samen Europa te bereiken. Marokkaanse en Spaanse grenswachten werkten met elkaar om met traangas en bruut geweld vluchtelingen tegen te houden. Vluchtelingen werden van het zes-meter hoge hek geschoten. Dit is een grof schandaal.

En hoe werd er op deze slachting gereageerd? De EU beloonde Marokko in augustus met een steunpakket van een half miljard euro om de grenzen te verdedigen. De Spaanse regering, die bestaat uit Podemos en het sociaaldemocratische PSOE, weigerden een onderzoek in te lassen. Twee weken geleden kregen we een zeldzaam inkijkje in de koloniale en racistische logica hierachter. 

De hoge vertegenwoordiger voor het Europese buitenlandbeleid, Josep Borrell, vergeleek de Europese Unie met een tuin. De Europese ‘tuin’ van democratie en mensenrechten moet verdedigd worden tegen de ‘jungle’. De jungle heeft een grote ‘groeicapacititeit’ en geen muur is hoog genoeg om de jungle te weren. Maar welk continent dat zegt mensenrechten serieus te nemen, laat vluchtelingen op deze manier afslachten? En welk continent werd opgebouwd met plundering, massamoord en de hand handel van tot slaafgemaakten?

In Nederland hoorden we deze zomer weinig over de slachting bij Melilla, maar deze politiek van pushbacks is structureel. Alleen al door deze pushbacks kwamen het afgelopen meer dan 250 mensen om. Dagelijks spoelen er nog lichamen aan bij Lampedusa. Nederland ligt misschien niet aan de grenzen van Europa, maar is wel een van de architecten van dit Europese beleid. Het doel van dit geweld is een ‘afschrikwekkende werking’. De beelden van Ter Apel afgelopen maanden, de lange asielprocedures en de vernederende verhoren door de IND hebben allemaal dezelfde motivatie.

Volgens de regering is het lastig om vluchtelingen op te vangen in gemeentes vanwege ‘het draagvlak’. Alsof kabinetten Rutte dit ‘draagvlak’ niet zelf stelselmatig hebben ondermijnd! Rechtse partijen gebruiken vluchtelingen als zondebok om de aandacht af te leiden van hun afbraakbeleid. Maar vluchtelingen zijn niet de oorzaak van de woningcrisis, dat is VVD-beleid. En het kabinet creëerde deze crisis in de opvang en gebruikt dit nu om de mensenrechten van vluchtelingen nog verder te ondergraven.

Extreemrechts is de stormram waarmee dit racisme steeds verder wordt genormaliseerd. Dat waar Wilders tien jaar geleden voor pleitte, wordt nu door regeringspartijen uitgevoerd. Extreemrechts kreeg jarenlang alle ruimte in het parlement en aan de tafels van de talkshows om hun racisme en complotdenken steeds verder te normaliseren. Steeds vaker hebben we hierdoor te maken met fascistische intimidatie en geweld gericht tegen corona hulpverleners, journalisten, antiracisme-activisten en de komst van vluchtelingen.

Naar aanleiding van de FvD-intimidatie van een journalist wordt er nu geroepen tot een verbod van Forum voor Democratie. Vaak door dezelfde organisaties en in dezelfde praatprogramma’s die hen eerder ruim baan gaven. Wat een hypocrisie. Waar waren zij toen activisten werden geïntimideerd door extreemrechtse tv-ploegen? Waar waren zij toen activisten tegen Zwarte Piet met geweld werden geconfronteerd?  

Maar denken we echt dat een staat die verantwoordelijk is voor dit onmenselijke asielbeleid en extreemrechts helpt groeien, ons nu gaat helpen tegen fascisme?

Meer dan 130 organisaties steunden dit protest en onze eisen. Menswaardige opvang voor iedereen, het openen van de grenzen, legaliseren van vluchtelingen en stoppen met het op de vlucht jagen van mensen. Dat is ontzettend hoopgevend. Wij hebben allemaal onze eigen initiatieven, campagnes en politiek achtergrond, maar door samen te werken kunnen we op termijn het asielbeleid ook veranderen. 

Deze samenwerking is ook nodig tegen extreemrechts. In maart komen er weer verkiezingen aan en extreemrechts lijkt hiermee aan invloed te gaan winnen. Het is belangrijk dat er in zoveel mogelijk steden coalities worden opgebouwd tegen racisme en fascisme. Volgende week komt de antisemiet Icke op de Dam spreken tijdens een FvD-manifestatie. Als Platform Stop Racisme steunen we de oproep van Mokum tegen Fascisme en roepen we iedereen op zich hierbij aan te sluiten. Wij zijn met meer. Laten we dat dan ook laten zien en hen overstemmen. Alleen door het fascisten onmogelijk te maken te organiseren, kunnen wij hun opkomst stoppen.

Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme!

Nieuwsoverzicht

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.