Afgelopen week stemde een meerderheid van de Tweede Kamer in met een voorstel van het extreemrechtse JA21 om mensen die in Nederland asiel aanvragen naar Rwanda te deporteren. Platform Stop Racisme is verbolgen over dit plan en roept op om breed verzet te organiseren, zodat dit plan niet uitgevoerd gaat worden. LHBTQI-vluchtelingen uit dit autoritaire land hebben in Nederland nota bene recht op asiel.
Dat de motie werd ingediend door JA21 is geen verrassing. Partijprominent Nanninga staat bekend om het ontmenselijken van vluchtelingen en noemde mensen die de oversteek naar Europa wagen ‘dobbern*’. Dat de motie gesteund werd door regeringspartijen VVD en CDA komt ook niet uit de lucht vallen. De afgelopen jaren hebben zij flink bezuinigd op de asielopvang waardoor zij het afgelopen jaar een crisis in de opvang veroorzaakten. Nu doet Rutte IV alsof het de ‘instroom’ is die deze opvangcrisis heeft veroorzaakt, in plaats van het kabinetsbeleid.
Dit brute asielbeleid wordt verdedigd met het eufemisme dat er een ‘afschrikkende werking’ vanuit gaat, dat staat niet op zichzelf. Van de – onder de PvdA – ingevoerde koppelingswet in de jaren negentig, die ‘ongedocumenteerden’ heeft uitgesloten van publieke voorzieningen, tot de concentratiekampen in Erdogans Turkije en de militarisering van Frontex: alles lijkt geoorloofd om mensen die vluchten voor oorlog, onderdrukking of armoede uit te sluiten.
Terwijl de grenzen gesloten blijven voor mensen, heeft het kapitaal wel vrij spel. De Nederlandse multinational Boskalis kan in de Filipijnen mensen uit hun huizen drijven zonder enige consequentie. Shell weigert haar CO2-uitstoot in lijn te brengen met het Parijs-akkoord. En Nederlandse wapenbedrijven verkochten hun wapentuig aan autoritaire regimes zoals die van Rusland en Egypte. Rijke Europese mogendheden jagen mensen zo op de vlucht.
In sommige kritische reacties van het plan wordt de nadruk gelegd op de onuitvoerbaarheid. Dit zou op allerlei mensenrechten- en Europese verdragen stuiten. Maar deze verdragen hebben ook niet voorkomen dat Afrikaanse vluchtelingen in Libische kampen worden opgesloten of dat Marokkaanse grenswachten 37 vluchtelingen vermoordden die Melilla probeerden te bereiken. Plannen zoals deze zorgen ervoor dat het debat nog verder naar rechts verschuift.
Platform Stop Racisme is verbolgen over dit plan. Wij vinden dat iedereen het recht heeft om zich te vestigen waar die wil. Om te voorkomen dat dit plan daadwerkelijk beleid wordt en te strijden voor een menswaardig asielbeleid hebben we een brede maatschappelijke beweging nodig. Hierbij kunnen we inspiratie putten uit de strijd in Engeland. Daar werd door spontane mobilisaties op straat en wegblokkades de deportatie van vluchtelingen naar Rwanda voorkomen. De Britse regering wil het plan nu doorzetten.
Wil je meehelpen om een brede maatschappelijke beweging op te bouwen? Sluit je aan bij de lokale coalitie van Platform Stop Racisme.