De regering wil 1 miljard euro bezuinigen op het hoger onderwijs. Dit is slecht voor de kenniseconomie, maar er zit ook een politieke reden achter. Vooral de studies in sociale en geesteswetenschappen krijgen het zwaar te verduren.
Waarom deze studies?
Rechtse partijen vinden deze vakgebieden al langer een probleem. Ze denken dat deze studies te ‘woke’ zijn. Maar universiteitsbesturen hebben de afgelopen tijd geen banden met Israëlische onderwijsinstellingen verbroken.
Minder internationale studenten
Jarenlang stimuleerde overheidsbeleid het hoger onderwijs steeds internationaler te opereren. Veel docenten en studenten komen nu uit het buitenland. Maar nu wil de regering dat universiteiten zich meer op Nederland richten.
Naast de huidige bezuinigingen is er ook de nieuwe wet ‘Internationalisering in Balans’. Deze wet wil minder internationale studenten toelaten. Minder studenten betekent minder geld voor universiteiten. Hierdoor moeten buitenlandse docenten vaker in het Nederlands lesgeven, ook als ze dat moeilijk vinden.
Onderwijs en onderzoek voor iedereen
Onderwijs moet toegankelijk zijn voor iedereen, niet alleen voor mensen met geld of de juiste afkomst. Onderzoek moet vrij zijn.
Minderheden worden vaak het hardst getroffen door bezuinigingen. Staken is een goede manier om verandering te eisen, maar één estafettestaking is niet genoeg. De regering voert een ideologische strijd. Daarom moeten we samenwerken – zowel economisch als politiek – om deze strijd te winnen.
Samen staan we sterker
Het zou goed zijn als studenten zich aansluiten bij deze protesten. In het verleden hebben Nederlandse studenten zich vaker ingezet voor verandering. Universiteiten zijn een belangrijke motor van de samenleving. Daarom mag er niet worden bezuinigd op onderwijs.