Foto van het protest 'geef haat geen macht' in Den Haag op zondag 17 maart (copyright: Platform Stop Racisme & Fascisme)

‘Racisme en extreemrechts mogen we nooit ongestoord hun gang laten gaan’

Geplaatst op

Foto van het protest op 17 maart tegen een extreemrechts kabinet (copyright: Platform Stop Racisme & Fascisme)

Afgelopen zondag sloten meer dan 200 mensen zich aan bij de demonstratie tegenover het torentje ‘geef haat geen macht’. Het protest vond plaats in de context van de formatie-onderhandelingen voor het eerste door extreemrechts geleide kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog. Hieronder de toespraak die Noël van Veen namens het Platform Stop Racisme & Fascisme uitsprak.

Het is geweldig om jullie hier allemaal te zien. Bedankt. Het is in tijden niet zo belangrijk geweest om samen actie te voeren. Tegen genocide, tegen extreemrechts. In Nederland is extreemrechts niet langer een toekomst die we moeten voorkomen. Het is een dodelijke werkelijkheid. Verzet is nodig. Want: “Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme!”

Er zijn veel mensen die hier vandaag niet zijn. Sommigen van hen sluiten misschien morgen bij ons aan. Of volgende week. Of volgende maand. Probeer ze te vinden. Overtuig ze om mee te doen. We hebben ze nodig.  

Maar er is een kleine en helaas luide groep die hier ook niet zal zijn, en die verantwoordelijk is voor de opkomst van extreemrechts, van de PVV, van Geert Wilders. Deze groep zaait haat, angst en gedijt bij racisme en vreemdelingenhaat

Aan die groep wil ik nu een brief voordragen. Ik hoop dat jullie allemaal ervoor zullen zorgen dat deze boodschap op de één of andere manier bij ze aankomt.

Haatzaaiers,

Jullie vormen een gevaar voor de samenleving. Het samen leven.  Daarom staan wij vandaag hier en spreken jullie aan.

Samen bedreigen jullie iedereen die in een rechtvaardige, solidaire wereld wil leven. Een samenleving zonder racisme. Waar iedereen welkom is. Waar een veiliger klimaat belangrijker is dan winst. Jullie maken het kapot.

Jullie soort politiek is een gevaar voor de rechtsstaat. Denk aan Yeşilgöz, die stiekem en onwettig asielzoekers laat opsluiten. 

Denk aan Wilders en z’n dagelijkse racistische retoriek, z’n misinformatie en kwaadwillende framing van hele bevolkingsgroepen. Wilders, die met plezier Palestijnen en Joden onder de bus gooit door onvoorwaardelijke steun te geven aan een genocidale, zionistische staat.

Jullie beweren voor vrijheid te vechten, maar verspreiden slechts onvrijheid. Jullie willen mensen wegsturen. Demonstranten de mond snoeren. Levens kapot maken. Die vrijheid van jullie is een vrijheid voor alleen de rijken. En dat is geen vrijheid. Dat is onderdrukking.

Voor de meesten van jullie zal gelden dat je er snel genoeg zelf achter zult komen, die onderdrukking. Want extreemrechtse politiek maakt uiteindelijk alles kapot.

Als het aan ons ligt, hoeft het niet zover te komen. Als het aan ons ligt voorkomen we dat de geschiedenis zich herhaalt. Daarom staan wij hier. Deze demonstratie is niet alleen ons recht, maar ook onze plicht. Een plicht die we hebben om Nederland tegen jullie te beschermen.

Bedank ons later maar.

En nu richt ik me weer tot ons hier.

Wij staan hier vandaag samen. Verenigd in een wens voor een rechtvaardige en gelijkwaardige maatschappij. Een Nieuw Maatschappelijk Contract. Samen tegen haat, racisme en fascisme.

Ik wil jullie vragen om vandaag zij aan zij te staan tijdens zowel deze geweldige demonstratie hier, als de protestmars die we straks gaan lopen. Zorg dat je aan het einde van vandaag meer kameraden kent dan gisteren.

En ook morgen, volgende week, volgende maand blijven we samen. Op 21 maart zal overal in het land actie gevoerd worden. Help hieraan mee als je kunt, en sluit je aan bij lokale groepen die het verzet bij jou in de buurt organiseren.

Wij weigeren racisme en extreemrechts ongestoord hun gang te laten gaan. Wij zijn en blijven de kritiek. Wij zijn en worden het verzet. Wij willen geen haatpartijen aan de macht! Geef Haat Geen Macht!

Nieuwsoverzicht

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.