Protest: voor een menswaardige opvang nu!

Geplaatst op

Vrijdagavond 26 augustus organiseert het Platform Stop Racisme een landelijke actie tegen het onmenselijke asielbeleid van Rutte IV. Het protest begint om 19.00 en vindt plaats op de Dam. Er is een podiumprogramma met sprekers over de situatie in Ter Apel en de manier waarop vluchtelingen in Nederland worden behandeld. De actie is het startschot voor een langere campagne in solidariteit met vluchtelingen.

Rutte IV heeft de opvang van vluchtelingen tot een regelrechte nachtmerrie gemaakt. Al meer dan een maand slapen er vaak honderden vluchtelingen buiten het opvangcentrum in Ter Apel. Mensenrechten zoals toegang tot onderdak, gezond voedsel, sanitair en zorg worden met voeten getreden. Door burgers gegeven tenten werden zelfs in beslag genomen, omdat de politie ‘wil weten wat zich er binnen afspeelt.’ De dood van een 3-maanden oude baby is slechts de meest recente tragedie. Hoofdverantwoordelijke hiervoor is dit kabinet.

Het COA waarschuwde jaren geleden al voor een tekort aan opvanglocaties, maar het kabinet weigerde hiernaar te handelen. Deze door het kabinet veroorzaakte crisis wordt nu aangegrepen om het beleid nog onmenselijker te maken. Zo stellen rechtse partijen voor een deel van de vluchtelingen eerder te deporteren of zelfs helemaal geen vluchtelingen meer op te nemen. Dit is allemaal voor dezelfde ‘afschrikwekkende werking’ die van de Europese grenzen de dodelijkste ter wereld hebben gemaakt.

Het kabinet probeert nu vluchtelingen tegen elkaar uit te spelen. Zo wordt een onderscheid gemaakt tussen de behandeling van Oekraïense vluchtelingen en andere vluchtelingen. Dit kunstmatige verschil wordt vervolgens gebruikt om de rechten van die laatste groep vluchtelingen te ondermijnen. Wij zeggen: een mens is een mens, en een vluchteling is dat zeker ook, waar die ook vandaan vlucht.

Dit kabinetsbeleid zorgt er ook voor dat rechts-extremisten zich gesterkt voelen in hun opvattingen. De afgelopen weken zagen we hoe honderden mensen in Albergen zich organiseerden om vluchtelingen te intimideren en te weren. Georganiseerde neo-nazi’s waren een zichtbaar onderdeel van hun protest. Hiermee legt het kabinet de basis voor meer mensenrechtenschendingen op de lange termijn.

De enige manier om deze trend te keren, is door samen in actie te komen en solidair te zijn met iedereen die op de vlucht is. Daarom eisen wij:

  1. Menswaardige opvang voor iedereen. Dit betekent een dak boven het hoofd en toegang tot basisbehoeften zoals voedsel, medische zorg en onderwijs.
  2. Stop de racistische bejegening van vluchtelingen. Opvang is een mensenrecht, geen veiligheidsprobleem.
Nieuwsoverzicht

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.