Pride in Nederland: vieren wie je bent, maar wel op de afgesproken dag en volgens de witte cis-hetero regels

29-07-2023

Foto van kunstenaarsduo Naaistreek op Roze Woensdag in Nijmegen.

Vandaag is het Zomercarnaval in Rotterdam. In Amsterdam is Queer & Pride in volle gang, met afgelopen donderdag Black Pride op de Dam. Roze Woensdag in Nijmegen en Roze Maandag in Tilburg zijn net achter de rug – allen inclusief protestmars. Maar de vrijheid om onszelf te vieren is vaak tijdelijk of beperkt.

Optochten als het Zomercarnaval en Prides gaan over het herclaimen van de straat. Over ruimte innemen. Over vieren wie we zijn. Over trots, op de gemeenschap, op alle culturen, op creativiteit en talenten, op voorouders en voorgangers.

De (witte) organisatie van het Zomercarnaval in Rotterdam lijkt dat niet te snappen. Zij kondigden deze week aan in te grijpen als mensen te ´vulgair´ dansen. Bubbling mag bijvoorbeeld niet meer. Een ronduit racistische regel. Loulou Drinkwaard legt op OneWorld uit dat de geschiedenis van deze dansstijlen voortkomt uit Zwart verzet. Net zoals het Zomercarnaval in Nederland zelf. Het Caribisch Carnaval is al lange tijd een manier om Zwarte cultuur en lichamen te vieren, toen nog in de context van een koloniaal systeem. Queer en trans personen gaan van oudsher voorop in de stoet.

En ook het verbieden van dansstijlen door witte onderdrukkers kent een rijke koloniale geschiedenis. Regels en verboden waren altijd al manieren om gemeenschappen te onderdrukken. Als lichamen niet vrij mogen dansen, behoud de onderdrukker de controle. Het is juist een teken dat er veel kracht en verzet ligt in muziek en dans.

Een Zomercarnaval met beperkingen wordt een viering van wie je bent, maar wel volgens de witte cis-hetero regels. Het doet denken aan Pride-vieringen waarin we een dag los mogen, maar wel vooral dan. Andere dagen geldt het Nederlandse ´doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg´. Het doet denken aan drag shows waar we queens, kings en royals toejuichen, waarna ze zich op locatie weer moeten omkleden omdat in drag naar huis gaan te risicovol is. Het is Zwarte mensen toejuichen tijdens een carnavalsparade, waarna ze de dag erna weer worden lastiggevallen door racistische politie en handhavers – nu mogelijk zelfs tijdens het carnaval.

In Nederland vieren we graag onze ´tolerantie´. We willen uitstralen dat iedereen welkom en vrij is. Maar in werkelijkheid groeit het racistische, transfobe en homofobe geluid van extreemrechts. Mensen framen als vulgair en schadelijk voor kinderen, past binnen dit plaatje.

Dus blijven we vieren en protesteren, en laten we extreem-rechts en hun ´doe maar gewoon´ bondgenoten zien hoeveel verzet er altijd zal zijn. Wie dat wil, in je blootste outfit en met je beste dansmoves.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

    *Je e-mailadres is vereist.

    PLATFORM STOP RACISME | 2024
    Op deze site wordt gebruikgemaakt van reCAPTCHA,
    waarop de Google Privacy Policy en Terms of Service van toepassing zijn.
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram