Klimaatactivisten en antiracisme activisten tonen solidariteit met stakers bij de NS

Platform Stop Racisme is solidair met stakingen in het OV

Geplaatst op

Platform Stop Racisme is solidair met de (aanhoudende) stakingen in het openbaar vervoer. Het NS-personeel heeft al actie gevoerd, binnenkort volgen acties in het streekvervoer en vervolgacties bij de NS.

NS-stakers eisen onder andere minimaal 14 euro per uur en automatische prijscompensatie (APC). APC betekent dat de lonen automatisch meestijgen met de prijzen. Dit zijn belangrijke eisen voor werkenden, gepensioneerden, werklozen en studenten – zeker in deze tijden van inflatie die met name de armere delen van de bevolking hard treft.

Hiertegenover staat de directie van NS. Die ontving in 2021 tussen de 280.000 en 425.000 euro per directielid. Nederland heeft het duurste openbaar vervoer van Europa. Ervaringen met gratis openbaar vervoer in Luxemburg, Spanje en het 9-euro ticket in Duitsland laten zien dat collectief vervoer heel anders kan worden ingericht. Het OV moet daarom stevig worden uitgebreid, ook in de strijd tegen de klimaatcrisis, in plaats van steeds verder uitgeknepen.

Reizigers én medewerkers in het openbaar vervoer hebben allerlei achtergronden: hier geboren mensen met een Nederlandse, Aziatische, Marokkaanse, Surinaamse of Turkse afkomst, mensen die hun geboorteland moesten ontvluchten, etc. Voor iedereen is veilig, schoon en betaalbaar vervoer essentieel en dat krijgen we alleen voor elkaar als we de stakers steunen.

De steun voor de spoorstaking eerder deze nazomer was overweldigend, 83 procent steunde de stelling “Het is terecht dat NS-personeel vanaf vandaag staakt” van Stand.nl.  We moeten hierop voortbouwen. Als de stakers winnen, winnen wij allemaal. Solidariteit is daarbij van cruciaal belang. Dit is waarom we de solidariteitsacties met het OV van FNV klimaat ondersteunen. We laten ons niet verdelen door racisme en discriminatie – niet in de huidige maatschappij, niet in de strijd voor een betere maatschappij!

Nieuwsoverzicht

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.