Iedereen op straat tegen trans haat

Platform Stop Racisme & Fascisme staat achter trans gemeenschap

Geplaatst op

Na de aanname van de regressieve motie van NSC die juridische genderverandering onnodig moeilijk houdt, spreekt het Landelijk Platform Stop Racisme & Fascisme zijn solidariteit uit met de transgemeenschap in Nederland!

Op 11 april diende Pieter Omzigts rechterhand Nicole van Vroonhoven samen met de SGP een motie in om een eerder wetsvoorstel rondom gendererkenning in te trekken. Dit eerdere wetsvoorstel zou de juridische stappen om je gender juist vermeld te krijgen in bijvoorbeeld je paspoort makkelijker maken. Dit wetsvoorstel werd in de herfst van 2022 plenair besproken. Rechts nam toen al een voorschot op de verwerpelijke praktijk van het ontkennen dat ook trans mensen autonomie mogen hebben over hun leven. De VVD die tot dan toe meer op onze hand was geweest, deed ineens ook hard mee.

Het voorstel van NSC en SGP om het eerdere wetsvoorstel in te trekken werd op 23 april door een kleine meerderheid van de Kamer gesteund. De drie stemmen van DENK gaven de doorslag. In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen voerden zij ook al een harde anti-lhbt campagne. Solidariteit onder minderheden bestaat blijkbaar niet voor hen. Dat is niet onverwacht maar wel bitter.

Deze ontwikkeling van het ongedaan maken van wetgeving die trans mensen beschermt, past net zoals de hetze tegen moslims en vluchtelingen perfect in de racistische, fascistische tendens die tegenwoordig heerst. Dit wordt aangejaagd door denktanks als de Heritage Foundation zetten al jaren (met onder meer Ayaan Hirsi Ali) in op minder vluchtelingen en vooral minder moslim vluchtelingen. En op eenzelfde manier zetten reactionaire financiers heel veel geld en menskracht in om progressief genderbeleid de nek om te draaien. Transrechten staan hierdoor in de VS en in Groot-Brittannië al langer onder extreme druk. De Kamer is inmiddels ook in de ban van deze anti-progressieve beweging.  

Als Platform Stop Racisme & Fascisme monitoren wij al een aantal jaren de toenemende verrechtsing van Nederland en de Westerse wereld. Dit is waarom we vorig jaar het initiatief namen voor een breder protest tegen het extreemrechtse initiatief ‘Let Women Speak. Het is heel duidelijk dat het aanvallen van trans rechten (vooral van jongeren) perfect past in het extreemrechtse strategieboek. Hiermee probeert extreemrechts aandacht af te leiden van de economische belangen die zij dienen: die van de allerrijksten en (delen van) het bedrijfsleven.

Trans mensen, moslims en vluchtelingen, en zaken als abortus zijn extreemrechtse speerpunten. Het gaat niet om argumenten, het gaat om het aanjagen van haat tegen mensen die ‘anders’ zijn. En dat moeten we koste wat kost tegenhouden. Trans mensen, intersekse mensen, mensen van kleur, mensen met een beperking, moslims en vluchtelingen, cis vrouwen … Het zijn onze broeders, zusters en sibbels. Hun strijd is onze strijd. Juist nu moet iedereen die het goede wil om hen heen gaan staan en zeggen: Stop! Niet verder! Ga terug!

Wij roepen alle actiebewegingen, partijen en NGO’s op om zich solidair te verklaren met de strijd voor trans rechten. 

Wij hopen de trans beweging ook actief naast ons te vinden wanneer deze andere groepen worden bedreigd. Eén voor allen, allen voor één!

Nieuwsoverzicht

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.