FNV: Geen ruimte voor discriminerende en racistische partijen

04-01-2022

In maart 2022 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. De FNV zal overal in het land verkiezingsdebatten organiseren, afhankelijk van de dan geldende coronamaatregelen fysiek of digitaal.

Het Ledenparlement van de FNV heeft het bestuur in november 2021 opgedragen voor deze bijeenkomsten politieke partijen die in hun uitingen groepen mensen beledigen en buitensluiten niet uit te nodigen. Dat deed zij door een motie hierover met grote meerderheid een aan te nemen.

Geen podium

De FNV zal tijdens haar verkiezingsdebatten geen podium bieden aan politici van Forum voor Democratie en de PVV, omdat deze partijen in hun uitingen groepen mensen discrimineren en uitsluiten. Deze uitingen zijn in strijd met de grondslag en de fundamentele waarden van de FNV.  De FNV had al vanaf 2014 besloten om PVV geen podium te bieden tijdens FNV-verkiezingsdebatten vanwege Wilders’ 'Minder Marokkanen' uitspraak, waar hij aanvankelijk om is veroordeeld voor het aanzetten tot discriminatie. Uiteindelijk is hij in 2020 veroordeeld vanwege groepsbelediging.  De discriminerende uitspraken van Forum van Democratie (onder andere over homeopatische verdunning, vrouwen, superieure IQ van ‘blanke ras’ ten opzichte van anderen) leiden er toe dat ook deze partij geen podium geboden zal worden. Alle FNV-leden zijn welkom bij deze bijeenkomsten.

Discriminatie is onacceptabel

De FNV is een grote ledenorganisatie waarin we mensen van diverse achtergronden aan ons binden. Wanneer partijen standpunten innemen die beledigend en discriminerend zijn over groepen mensen, dan gaat dat ook over onze leden en over werkenden en niet-werkenden in Nederland. Daarom zullen wij niet toestaan dat onze leden hiermee op FNV-bijeenkomsten te maken krijgen. Discriminatie zullen wij nooit accepteren.

De FNV stelt zich op het standpunt dat als het gaat om discriminatie of racisme, je niet neutraal kunt zijn.

FNV-grondslag

In de FNV-grondslag gaat onze vereniging uit van (internationale) solidariteit tussen mensen. Dat geldt voor werkenden onderling, tussen niet-werkenden onderling en tussen werkenden en niet-werkenden. Op basis van deze grondslag vindt de FNV het onacceptabel wanneer mensen haat zaaien, discrimineren of anderen vanwege geloof, sekse, kleur, seksuele gerichtheid, politieke voorkeur of afkomst uitsluiten van onze maatschappij.

Diversiteit

De FNV wil dat leden, kaderleden en vakbondsvrijwilligers met verschillende achtergronden, godsdiensten, seksuele voorkeuren, interesses, wensen en mogelijkheden zich thuis voelen binnen de vereniging. Die diversiteit houdt ons groot en sterk.

Discussie

We gaan geen enkele discussie uit de weg wanneer wij helder kunnen maken waar wij voor staan en op welke manier wij de belangen van al onze leden kunnen behartigen. Wij nodigen partijen die in strijd met onze doelen en grondslag handelen echter niet actief uit en bieden ze geen plek op het podium. Maar daar waar politici van deze partijen wel aanwezig zijn, zullen we met passie ons standpunt naar voren brengen.

Lees de verklaring op de website van de FNV hier.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

    *Je e-mailadres is vereist.

    PLATFORM STOP RACISME | 2024
    Op deze site wordt gebruikgemaakt van reCAPTCHA,
    waarop de Google Privacy Policy en Terms of Service van toepassing zijn.
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram