Over PSRF

demonstratie van diverse groep mensen in standscentrum met banner met de tekst ‘menswaardige opvang voor iedereen’

Het Platform Stop Racisme en Fascisme is opgericht om actie te voeren tegen racisme en extreemrechts. Hiermee plaatsen we onszelf in de voetsporen van Nederland Bekent Kleur en Samen tegen Racisme.

Wij zijn een brede maatschappelijke coalitie. Activisten die meedoen bij ons zijn vaak ook betrokken bij andere linkse organisaties, antiracismegroeperingen, solidariteitsnetwerken met vluchtelingen of in de klimaatbeweging. Met het Platform zijn we niet gericht op 1 stad, maar proberen we sterke en zelfstandige coalities door het land op te bouwen.

Besluiten worden genomen op basis van discussie tijdens de brede vergadering. Iedereen die actief is bij lokale actienetwerken tegen racisme en extreemrechts of op landelijk niveau, is hierbij welkom. Vanuit de brede vergadering wordt er ook een kerngroep gekozen die belast is met de landelijke coordinatie en taken zoals website, socials en begeleiding lokale groepen.

Internationaal netwerk

Platform Stop Racisme staat in contact met een internationaal netwerk van antiracisme en antifascisme coalities, met de naam ‘World Against Racism’. Sommige nationale netwerken zijn sterker dan anderen: de één organiseert alleen rond de Internationale Dag tegen Racisme op 21 maart, terwijl andere netwerken door het hele jaar organiseren. Zie de website voor meer info.

Acties

Met het Platform voeren we op tal van manieren actie. Van protesten, bijeenkomsten, flyer- of posteracties tot bannerdrops. Dit doen we in steden door het land. Lokale activisten bepalen zelf wat voor acties zij voeren.

Naar Actie archief

Onze waarden

Consequent antiracisme

Wij nemen stelling tegen elke vorm van racisme. Van de racistische karikatuur van Zwarte Piet tot islamofobie en van antisemitische complottheorien tot anti-Aziatisch racisme.

Antifascisme

De ruimte voor extreemrechts moet zo klein mogelijk gehouden. Wij komen in actie tegen partijen zoals FvD, PVV en JA21 en willen voorkomen dat fascisten weer in staat zijn een straatbeweging op te bouwen.

Geen mens is illegaal

Wij staan voor open grenzen en menswaardige opvang voor iedereen. Landen zoals Nederland drijven mensen op de vlucht door oorlogspolitiek, neokoloniale handelsverdragen en de grote uitstoot van broeikasgassen.

Solidariteit

Wij steunen elke onderdrukte groep die aangevallen wordt: van trans personen en andere leden van de regenboogfamilie tot vrouwen en mensen met een beperking. Wij verdedigen het recht op demonstratie.

Systeemkritiek

Wij realiseren ons dat kapitalisme als economisch systeem is gebouwd op ongelijkheid, uitbuiting en onderdrukking. Economische rechtvaardigheid is nodig om zondebokpolitiek te bestrijden.

Kruispuntdenken

We kijken en handelen intersectioneel: onderdrukkingen hangen samen. Verschillende mensen hebben vanwege hun situatie en achtergrond te maken met meerdere vormen van discriminatie.

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.