Poster Refugees Welcome

Oorlog creëert vluchtelingen

Geplaatst op

Meer dan een half miljoen mensen hebben Oekraïne moeten ontvluchten sinds Rusland afgelopen week zijn invasie begon. Zoals we zagen tijdens de oorlogen in Afghanistan, Irak, Syrië, Yemen, en vele andere plaatsen, zijn de eerste slachtoffers van oorlog de gewone mensen.

OPEN DE GRENZEN VOOR ALLE VLUCHTELINGEN

Europese landen moeten actie ondernemen voor Oekraïense vluchtelingen en zowel gratis als vrije doorgang toestaan voor alle mensen; Oekraïense en niet-Oekraïense vluchtelingen die het land moeten ontvluchten.

We hebben gruwelijke taferelen gezien, waarbij mensen uit zwarte gemeenschappen (Afrikaanse en Zuid-Aziatische mensen) die de oorlog proberen te ontvluchten, oog in oog komen te staan met racisme en in hun vlucht naar Polen worden tegengehouden. We moeten opstaan tegen racisme en eisen dat iedereen die een oorlog ontvlucht, het recht heeft om te vertrekken en veiligheid te zoeken, en we eisen dat regeringen alle vluchtelingen verwelkomen.

Opnieuw falen regeringen erin hun internationale plicht na te komen – net zoals velen faalden om op een gepaste wijze te reageren op de crisis in Afghanistan.

Er zijn nu, tijdens een van de grootste conflicten in Europa sinds de Tweede Wereldoorlog, drastische maatregelen nodig om de humanitaire crisis te verzachten.

Al langer dan een decennium zien we het wrede grensbarbarisme van de EU, dat ertoe heeft geleid dat tienduizenden vluchtelingen hebben moeten sterven in de Middellandse Zee, de Egeïsche Zee en aan de landsgrenzen. Conferentie na conferentie was het hoofddoel van de Europese staten het bouwen van een racistisch ‘Fort Europa’ tegenover het menselijk leed dat zich voltrok.

SOLIDARITEIT MET OEKRAÏENSE EN ALLE ANDERE VLUCHTELINGEN

We moeten meer steun eisen, waaronder financiële steun, onderdak en de garantie dat geen van de vluchtelingen die Oekraïne ontvluchten als gevolg van de Oekraïense oorlog, gedwongen worden teruggestuurd. Woorden zijn niet genoeg – we hebben echte daden nodig. Deze moeten worden verbreed naar alle vluchtelingen aan de Europese grenzen. De moorddadige repercussies aan de grenzen en de onmenselijke opsluitingen in vluchtelingenkampen moeten stoppen en alle vluchtelingen wereldwijd moeten met waardigheid en in lijn met mensenrechtenverdragen worden behandeld.

NEE TEGEN RACISME, NEE TEGEN ANTI-VLUCHTELINGENBELEID

De vluchtelingencrises van het afgelopen decennium hebben een racistische reactie uitgelokt onder regeringen door heel Europa, maar ook onder extreemrechtse, fascistische en racistisch-populistische groepen over de hele wereld. Racisme is een gif dat onze gemeenschappen verdeelt te midden van de sociale en economische afbraak, net als het falen van de regeringen in het huidige pandemie- en klimaatbeleid. Van huisvesting tot banen; vluchtelingen en migranten zijn niet de oorzaak van de problemen waar de meerderheid van de mensen mee geconfronteerd wordt. Deze problemen worden veroorzaakt door regeringen, die maar al te blij zijn dat de vluchtelingen hiervan worden beschuldigd. Terwijl er genoeg geld is voor oorlog, is er nooit genoeg voor het welzijn van gewone mensen.

We doen een oproep voor een Europa dat solidair is met vluchtelingen, migranten en minderheden.
Alle antiracisten moeten zich nu verenigen met de vluchtelingen, om een betere wereld te bouwen voor ons allen.

Open de grenzen.
Verwelkom alle vluchtelingen.
Bestrijd elke vorm van racisme.

Sluit je bij ons aan op de internationale actiedag op 19 maart 2022*: VERENIG JE VOOR EEN #WORLDAGAINSTRACISM!

*In Nederland zullen op 13 maart 2022 in ruim 20 steden acties plaatsvinden tegen racisme en fascisme in de raad. Bekijk ons overzicht van alle lokale coalities en sluit je bij ons aan!

Dit artikel is een vertaling van het artikel ‘War creates refugees’ op www.worldagainstracism.org.

Nieuwsoverzicht

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.