Mokum tegen fascisme: herdenk de Februaristaking

08-02-2023

Loop mee en ontdek de kracht van solidariteit

Op 25 februari wordt op het Jonas Daniël Meijerplein de Februaristaking herdacht. Op diezelfde dag in 1941 legden Amsterdamse arbeiders massaal het werk neer in protest tegen de naziterreur die hun Joodse stadsgenoten moesten verduren. Het was de grootste opstand tegen het naziregime en de Jodenvervolging, georganiseerd door mensen die zelf niet Joods waren.

In een tijd waarin fascisten weer de ruimte krijgen om hun gedachtengoed openlijk te verspreiden zijn de lessen van de Februaristaking enorm belangrijk. Helaas wordt er tijdens de reguliere herdenking alleen in abstracte vorm over solidariteit gesproken. De enorme organisatiekracht en samenwerking van de verzetsgroepen worden teniet gedaan - iedereen zou zomaar spontaan het werk hebben neergelegd. Niets is natuurlijk minder waar.

Hoewel er wordt opgeroepen tot 'waakzaamheid' wordt de heropleving van extreemrechts en fascisme amper benoemd. De afgelopen jaren ging het wegkijken zo ver dat een lid van een extreemrechtse partij (Marin Bosma, PVV) namens de Staten-Generaal een krans mocht leggen.

Het is enorm belangrijk dat de Februaristaking ieder jaar wordt herdacht. Maar herdenken heeft alleen nut als daarbij wordt geleerd van de geschiedenis. Daarom organiseren wij op 25 februari een demonstratie tegen de normalisering van fascistisch gedachtengoed met een bijzondere insteek.

We verzamelen om 14.30 uur op de Noordermarkt en lopen via historisch relevante plekken in de stad richting het Jonas Daniël Meijerplein. Aan de hand van verhalen, gedichten en muziek vertellen we het verhaal van de Februaristaking en trekken we de lessen ervan naar het heden. Uiteindelijk sluiten we aan bij de reguliere herdenking, zodat we zeker weten dat dit geluid ook daar vertegenwoordigd zal zijn.

Organisaties en groepen die deze actie steunen kunnen dat aangeven via deze link. Zo kunnen we onze samenwerking in de strijd tegen de normalisering van fascistisch gedachtengoed duidelijk zichtbaar maken!

Volg ons via social media @MokumTegenFascisme voor updates over de demonstratie en onze andere activiteiten.

Vragen en opmerkingen kunnen worden gemaild naar info@mokumtegenfascisme.org.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

    *Je e-mailadres is vereist.

    PLATFORM STOP RACISME | 2023
    Op deze site wordt gebruikgemaakt van reCAPTCHA,
    waarop de Google Privacy Policy en Terms of Service van toepassing zijn.
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram