Foto van het protest tegen de provocatie van Pegida op 13 januari 2024 (foto: Platform Stop Racisme en & Fascisme)

Marcouch laat nazi’s Pegida hun gang gaan

Geplaatst op

Op zaterdag 13 januari kwam een handvol nazi’s van Pegida naar Arnhem om de koran in brand te zetten. De actie mislukte dankzij het ingrijpen van activisten, maar Pegida-leider Wagensveld heeft aangekondigd op 23 maart weer naar Arnhem te komen. Een ooggetuigenverslag.

Cynthia

Nu de verkiezingen achter de rug zijn en Nederland kleur heeft bekend, denken fascistische organisaties en partijen dat ze vrij spel hebben. Echter, verschillende partijen in Arnhem hebben zich vorig weekend verenigd. De Islamitische gemeenschap en links stonden zij aan zij. Twee uur voor de haat-actie verzamelden zij zich op Jansplein om Pegida op te wachten. Iedereen hoopte dat de actie zou worden afgeblazen. maar burgemeester Marcouch liet de actie doorgaan, omdat hij boekverbrandingen onder het demonstratierecht schaart.

Toen de politie opriep om de demonstratie met geweld te zullen beëindigen, bleven de demonstranten dapper staan. Óók toen de politie daadwerkelijk in begon te slaan op de demonstranten. Honden en een politiebusje werden ingezet om de demonstranten uit elkaar te drijven. Uiteindelijk kwam de Pegida voorman uit een politiebusje met een vuurkorf en overgoot de Koran met brandbare vloeistof. Op dat moment kwamen er een aantal heldhaftige demonstranten in actie. Wagensveld kreeg de Koran niet aangestoken en een volgend moment werd hij geraakt door een trap. Vervolgens verdween hij weer snel in het politiebusje, zonder de Koran te hebben verbrand.

Activisten van het Platform Stop Racisme & Fascisme veroordelen de actie van Pegida sterk. Wij zien de islamofobe daad niet als protest, maar als het aanzetten tot haat. Ook veroordelen wij het optreden van de politie en van de burgemeester. Het is ook niet de eerste keer dat Marcouch het optreden van fascisten tolereert. In begin 2023 heeft het platform ook al aandacht besteed aan de manier waarop Marcouch handelde tijdens een gemeenteraadsdebat over het voorstel vergoeding van wijziging geslachtsregistratie. Tijdens dit debat kreeg FvD gemeenteraadslid Gino Luurssen de kans om bijna een kwartier lang ongestoord haatdragende complottheorieën te verspreiden over de LHBTIQ+ gemeenschap. Hierbij noemde hij o.a. genderideologie ‘onkruid’ dat ‘bij de wortel aangepakt moet worden.’ Door deze shockerende uitspraken verlieten sommige raadsleden en aanwezigen de zaal. Marcouch tolereerde deze haatzaaierij. Hij leidde het debat en liet Luurssen zijn gang gaan. Zelfs toen CDA Arnhem de burgemeester riep op te treden en raadsleden de zaal uitliepen.

Het Platform is nog steeds van mening dat burgemeester Marcouch niet tot weinig optreedt tegen fascisme en spreken ons hier opnieuw over uit. Juist een stad die in het verleden zo is getroffen door de wreedheid van het fascisme, moet begrijpen dat er een grens is tussen vrijheid van meningsuiting en doelbewuste intimidatie om de vrijheid van een andere groep te beperken. Op deze manier hebben wij dit toen ook al kenbaar gemaakt. Het is tijd dat de burgemeester luistert. Wij zullen het hier dan ook niet bij laten!

Neem contact op met ons als je mee wilt helpen met het organiseren van een tegenprotest op 23 maart.

Nieuwsoverzicht

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.