PSR-demo-queer-lives-matter

Katholieke kerk flirt met fascisme

Geplaatst op

Foto van het protest tegen de bijeenkomst georganiseerd door de katholieke kerk en JFvD in Breda (copyright Platform Stop Racisme)

Afgelopen zaterdag, 6 mei, gaf hulpbisschop Mutsaerts uit Den Bosch een kroegcollege tijdens een borrel van de JFvD in  eetcafé Publieke Werken in het centrum van Breda. “Ben je benieuwd naar de leer van het katholicisme en wil je dieper in de stof duiken? Dan moet je zaterdag naar het kroegcollege komen”, stond er op de site van het FvD te lezen. In een interview op NPO1 zegt Mutsaerts dat de uitnodiging min of meer toevallig tot stand is gekomen. Echter, de uitnodiging past in een trend waarin radicaal-rechtse en fascistische organisaties en politieke partijen flirten met religieuze instellingen.

FvD zaait onrust en haat door complottheorieën en leugens de wereld in te sturen, die weerklank vinden bij de mainstream media, en de zogenaamde “bezorgde” burger gaat ermee aan de haal. FvD zoekt daarbij bewust naar bondgenoten en vindt die bij extreem christelijke organisaties zoals Civitas Christiana maar nu ook bij de katholieke kerk. Waar de kerk zich juist zou moeten  uitspreken tegen haatzaaien richting kwetsbare groepen in de maatschappij, toont zij zich een bondgenoot  van extreem-rechts. Het lijkt erop dat de kerk niets heeft geleerd uit het verleden, waar ze al meerdere malen aan de verkeerde kant van de geschiedenis stond. 

Daarom schreven meerdere activisten een brief aan hulpbisschop Mutsaerts om op te roepen niet deel te nemen aan en onderdeel te worden van dit fascistisch gevaar. Mutsaerts gaf echter aan geen onderscheid te maken en met iedereen in gesprek te gaan. Daarop heeft op 3 mei een aantal antifascisten geprotesteerd bij het bisdom en bij de St Jan in Den Bosch met de boodschap “geen kerkelijke steun aan fascisten”. Omstanders en voorbijgangers reageerden positief op deze boodschap, die ook door Mutsaerts is gehoord, blijkens zijn interview aan het Brabants Dagblad: Hulpbisschop Mutsaerts tevreden na ‘geheim’ Forum-kroegcollege Breda: ‘Borrel bij rechtse clubs gezelliger dan bij links’.

Mutsaerts is heel tevreden over zijn bijdrage aan het fascistische feestje van JFvD, een gezellig Brabants samenzijn onder het genot van een biertje. Maar als Mutsaerts ‘gezellig’ een biertje wilde drinken met een groep van (waarschijnlijk) allemaal mannelijke, witte, heteroseksuele cisgender fascisten, zonder zich te storen aan eventuele grappen over vrouwen, trans-personen en mensen van kleur, dan hoeft hij dat niet als vertegenwoordiger van de Katholieke kerk te doen. En als hij als hulpbisschop een kroegcollege wil geven, zou hij dat niet behoren te doen op een plek die geheim is en alleen toegankelijk voor fascisten.

Het is voor Mutsaerts, als vertegenwoordiger van de katholieke kerk, duidelijk geen probleem om met fascisten in zee te gaan en voor hun karretje te worden gespannen. In het NPO1 programma Dit is de Dag  geeft Remco van Mulligen aan dat de kerk overhelt naar rechts, maar dit wordt door Mutsaerts weggewuifd en gebagatelliseerd; “hij ziet het niet” geeft hij aan. Of hij wil het niet zien.

In gesprek gaan met fascisten legitimeert fascistisch gedachtegoed en brengt mensen in gevaar. Het Amerikaanse Lemkin Instituut voor de Preventie van Genocide is duidelijk over de dodelijke gevaren van ‘gender critical movements’, bewegingen die tegelijkertijd transgender identiteiten ontkennen en deze identiteiten volledig willen uitroeien. Het instituut ziet overeenkomsten tussen deze bewegingen en andere genocidale stromingen, zoals het Nazisme.

Extreem-rechtse, fascistische en extremistisch-christelijke stromingen vormen wereldwijd een groeiend gevaar. Ook in Nederland vond er alleen al in de afgelopen maand op meerdere plaatsen in Nederland geweld plaats tegen leden en instellingen van de LHBTI gemeenschap.  Het FvD zal niet stoppen met iedere gelegenheid in  de Tweede Kamer en daarbuiten aan te grijpen om haar haatzaaiende propaganda te verspreiden. Tijdens het debat over racisme binnen de politie werd hier weer een staaltje van weggegeven. Van Meijeren vergeleek hierin zwarte mensen met apen. Hoe denkt Mutsaerts over deze en andere uitlatingen van deze partij?  En  hoeveel invloed denkt hij te hebben op hun wereldbeeld? Of deelt de hulpbisschop,als vertegenwoordiger de katholieke kerk, deze denkbeelden? De rol van de kerk in het verspreiden van fascistisch gedachtegoed is zeer kwalijk en moet stoppen.

Nieuwsoverzicht

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.