Internationale eenheid tegen racisme een extreemrechts

Geplaatst op

In 2023 worden er door de hele wereld demonstraties georganiseerd in het kader van de Internationale Dag tegen Racisme. De actiedag vindt deze keer plaats op zaterdag 18 maart, maar als Platform Stop Racisme zullen we in het weekend hiervoor zitten. Door het land organiseren we in de weken hiervoor acties. Op deze manier valt ons protest tegen extreemrechts voor de Provinciale Staten verkiezing.

In een tijd van groeiende economische crisis gebruiken regeringen racisme om een verdeel-en-heerspolitiek te voeren en het verzet tegen hun beleid te verzwakken. Vluchtelingen en migranten worden tot zondebok gemaakt. Islamofobie, antisemitisme, racisme tegen Aziatische mensen en tegen Sinti, Roma en reizigers nemen wereldwijd toe.

De realiteit die door de internationale beweging Black Lives Matter is blootgelegd wordt ontkend door regeringen, die proberen de harde waarheid van institutioneel racisme te verhullen.

Duizenden vluchtelingen sterven op zee en op vluchtroutes over land. Ze worden tegengehouden door Frontex in Europa en soortgelijke instanties elders ter wereld. Met allerlei barrières en pushbacks is het recht op asiel voor vluchtelingen en op legalisatie voor migranten ernstig ondermijnd door regeringen, die hiermee internationale wetgeving schenden. Duizenden mensen worden opgesloten in detentiecentra en geïsoleerd in kampen buiten de steden, op Egeïsche eilanden of in de woestijnen van Afrika. Alleen al op 24 juni werden 77 mensen die probeerden bij Melilla de grens over te steken vermoord bij een actie van Spaanse en Marokkaanse veiligheidsdiensten op EU-grondgebied. Tegen dit staatsracisme eisen we veilige doorgang, asiel en documenten voor vluchtelingen en migranten.

Het gebruik van systematisch staatsracisme geeft racistisch en fascistisch rechts ruimte om te groeien. Dat hebben we gezien met Rassemblement national van Le Pen in Frankrijk, de Zweden-democraten in Zweden en nu ook in Italië, waar Meloni en de fascistische Fratelli d’Italia aan de macht zijn.

Maar massaal verzet tegen racisme en fascisme is mogelijk. Toen Meloni probeerde te verhinderen dat vluchtelingen aan land gingen in Italiaanse havens, werd ze gestopt door een solidariteitsbeweging. In Griekenland zitten leiders van de Gouden Dageraad in de gevangenis, en dit zijn niet de enige voorbeelden.

Nu de kosten van levensonderhoud overal enorm stijgen, moeten we ons verzetten tegen racisme, verdeel-en-heerspolitiek en de groei van racistisch en fascistisch rechts.

Het is tijd om de antiracistische meerderheid te mobiliseren. We moeten samen vechten tegen racisme en fascisme.

Onderstaande organisaties roepen op tot brede, gezamenlijke protesten tegen racisme en extreemrechts op zaterdag 18 maart 2023 om stil te staan bij de internationale dag tegen racisme, een dag ter nagedachtenis van de massamoord in 1960 op jonge mensen die demonstreerden tegen de apartheid in Zuid-Afrika. We hopen jullie op straat te zien.

#VluchtelingenWelkom #NooitMeerFascisme

Voor meer informatie over World Against Racism, zie de website.

Nieuwsoverzicht

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.