Enschede 13 maart

In Enschede ben je wel degelijk welkom

Geplaatst op

5 april 2022

Het is het eindpunt van de trein,
bijna geen mens hoeft er te zijn,
bijna geen hond gaat zover mee:
Enschede.

Willem Wilmink

Het begin van het lokaal wereldberoemde gedicht ‘Textielstad’ van Willem Wilmink. En soms voelt Enschede inderdaad als het einde van de wereld, praktisch al Duitsland, waar niet veel gebeurt. En als het al in het nieuws komt is het vooral vanwege FC Twente. 

Maar Enschede is de veertiende stad van Nederland. Als grootste stad van Overijssel, met ietsiepietsie meer dan 160.000 inwoners, en met meer dan 150 nationaliteiten en verschillende educatieve instellingen waar studenten vanuit de hele wereld naartoe komen, zou het niet eerlijk zijn om de stad zomaar aan de kant te schuiven. Daarom ook was het zo belangrijk dat Enschede zich aansloot bij het platform.

Want in Enschede gaan wel degelijk veel dingen mis. De opvang voor zowel vluchtelingen als dak- en thuislozen is bar slecht geregeld. Op dit moment zit er een overvolle noodopvang voor vluchtelingen op Vliegveld Twenthe, bijna zeven kilometer van het centrum. Zonder mogelijkheden om in de stad te geraken, op een enorme wandeltocht na. In januari overleed een dakloze persoon door de kou, op de trappen van het theater dat naar Wilmink is vernoemd. Het is het eindpunt van de trein, bijna geen mens hoeft er te zijn. 

Zoveel nationaliteiten in een stad is iets om trots op te mogen zijn. Maar behalve het incidenteel inzetten van ‘diversiteit’ als modewoord is er in de vertegenwoordiging in de gemeenteraad niets van te merken. Zwarte piet loopt gewoon nog mee tijdens de intocht van Sinterklaas, en queer personen kunnen op straat behoorlijke narigheid verwachten. 

Dat moet anders. Vandaar dat wij ons, voor de verkiezingen, hebben aangesloten bij Platform Stop Racisme. Allereerst als een groep vrienden die zich niet langer stil wil houden over wat er nu in Enschede gebeurt én de potentie die deze stad heeft, en waar vervolgens steeds meer mensen zich bij aansloten.

Op 13 maart protesteerden we met speeches en muziek. Niet alleen als tegengeluid jegens opkomend rechts, maar ook om degene die hier slachtoffer van worden te laten zien ‘in Enschede ben je wel degelijk welkom’. 
Het protest op 13 maart was een begin, en het is nu aan ons om te zorgen dat dit geluid te horen blijft in Enschede en haar omgeving. Woon je in Enschede, of in de regio, en wil jij ook een tegengeluid bieden aan extreem-rechts, fascisme en discriminatie? Laat het ons weten! Want ondanks dat bijna geen mens er hoeft te zijn; elk mens mag hier zijn.

Zie hieronder een impressie van de actiedag tegen racisme en fascisme in de raad, op 13 maart in Enschede.

Nieuwsoverzicht

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.