Impressies Campagne: geef haat geen stem

21-03-2023

Door het hele land organiseerden lokale coalities en actiegroepen in de aanloop naar de verkiezingen acties en bijeenkomsten tegen extreemrechts. Hierbij werkten vaak mensen samen van uiteenlopende organisaties, groepen en linkse partijen. Een kort overzicht:

Friesland

Demonstratie Drachten tegen bijeenkomst FvD, spandoek AFA Fryslan

AFA Friesland heeft door de hele provincies acties georganiseerd. Lees hier meer over de antifascistische demonstratie in Drachten.

Gelderland

202303 actie Arnhem

In Gelderland hebben ook diverse activiteiten plaatsgevonden in aanloop naar de verkiezingen. Naast flyeren en een telefoonactie, is er een verkiezingsdebat georganiseerd in de ROZET-bibliotheek. Ook is geflyerd in de provincie en heeft er een performance plaatsgevonden.

Na aanleiding van het discriminerende betoog van een FvD-raadslid in Arnhem is er een brief geschreven aan de Arnhemse burgemeester Marcouch waarin hij gevraagd wordt afstand te nemen van fascisme.

Limburg

In Maastricht werd de campagne van het landelijk Platform Stop Racisme (PSR)ondersteund door Free Palestine Maastricht, Extinction Rebellion, Feminists of Maastricht, Maastricht for Climate en de Internationale Socialisten Zuid-Limburg.

Tijdens de feminist march van 8 maart is er een Engelstalige flyer verspreid om de internationale studentengemeenschap te informeren over het gevaar van extreemrechts in Nederland. Tevens konden we de manifestatie gebruiken om stickermateriaal en de Engelstalige PSR-flyer 'Don’t give a vote for hate' uit te delen. Nog voor de demonstratie van 150 mensen begon, was al het materiaal al uitgedeeld.

Een paar dagen daarvoor werden we getipt door een raadslid van de SP (in Maastricht volgen ze niet de landelijke lijn) dat er rond de moskee veel FvD-verkiezingsposters waren opgehangen. Dit kan alleen maar uitgelegd worden als een provocatie door de fascisten. We zijn met een groepje ernaar toegegaan en hebben gepraat met enkele bezoekers van de moskee. Inderdaad, in de straat leidend naar de moskee hebben we zestien verkiezingsborden weggehaald. Als visitekaartje hebben we een PSR-poster op een PTT-kastje geplakt en het daar verder bij gelaten omdat we de moskee met rust wilden laten.

De rest van de stickers van PSR hebben we uitgedeeld in de trein naar Den Haag, op weg naar de A12-blokkade aan rebellen van Maastricht, Roermond, Weert en Venlo. Het werd in grote dankbaarheid aanvaard en iedereen was lovend over de slogan. Verder hebben we nog wat random plakwerk gedaan over verkiezingsposters van JA21, FvD en posters met de omgekeerde vlag van Farmers Defence Force.

202303 Maastricht01
202303 Maastricht02

In de vroege ochtend van de verkiezingsdag hebben we vier bannerdrops gedaan. Twee over de snelweg waar je Maastricht binnenkomt, een over een voetbrug over de Maas en een op het Vrijthof, het centrale plein van de stad. Die laatste heeft daar prominent de hele dag gehangen.

Noord-Holland

In Amsterdam organiseerden activisten van Mokum tegen Fascisme een demonstratie voorafgaand aan de herdenking van de Februaristaking. De actie startte op de Noordermarkt waar in 1941 ook de Februaristaking werd aangekondigd en voerde langs verschillende historische plekken zoals bar Alcazar en het Achterhuis. Sprekers op de verschillende locaties belichtten verschillende kanten van de Februaristaking. De demonstratie eindigde op de Dokwerker waar activisten aansloten bij de reguliere herdenking.

WhatsApp Image 2023 04 02 at 18.16.23

Lees meer op de website van de Internationale Socialisten.

In Zaandam werd er een bijeenkomst georganiseerd met Jeroen van der Starre.

202303 Zaandam

Extreem rechts heeft sinds 2000 in Nederland een snelle ontwikkeling doorgemaakt. In zijn boek 'Renaissance van de Haat' plaatst Jeroen van der Starre deze ontwikkeling in historische context.

Als onderdeel van de campagne ‘Geef Haat Geen Stem’ nodigde Zaanstreek BIJ1 Jeroen op 7 maart uit voor een lezing in Zaandam. 20 geïnteresseerden uit verschillende activistische hoeken in de Zaanstreek luisterden belangstellend naar het verhaal van ‘Renaissance van de Haat’. Naderhand ontstonden interessante gesprekken over de maatschappij en het activisme in de Zaanstreek. Er werd besproken of een betere samenwerking tussen verschillende organisaties en activisten gewenst is en hoe dat zou kunnen worden bereikt.

Overijssel

Op vrijdag 24 februari heeft Platform Stop Racisme geslaagde flyeracties gehouden bij jfvd en fvd in Zwolle en Kampen! In Zwolle een verrassend goede opkomst met zo'n 20 medestanders; studenten, klimaatactivisten en lokale antifascisten. De eigenaar van de gelegenheid die zich uitgebreid kwam verantwoorden - en er al snel niet meer uit kwam natuurlijk. Lauwe reacties verder van de bezoekers. 

Daarna nog met een klein clubje door naar Kampen voor de uitloop van de 'volwassen' fvd. Daar was onze regenboogvlag blijkbaar een enorme trigger voor de veelal streng christelijke bezoekers. De nodige scheldpartijen en verwensingen maar hier in tegenstelling tot Zwolle ook wat pers. Een goed gevoel van onderlinge solidariteit al met al en in beide plaatsen ook uitgesproken steunbetuigingen van voorbijgangers.

Enschede

Enschede is een plek van uitersten. Naast dat het op het uiterste plekje van oost Nederland ligt, natuurlijk. Omringd door boeren (de BBB won met 31%) en vaak met een vrij rechts gedachtegoed is Enschede niet de eerste plek waarbij je gelijk aan een grote linkse gemeenschap denkt. Gelukkig zijn ook zij wel degelijk aanwezig. Enschede biedt plaats aan een kunstacademie, een universiteit en een hogeschool die veel linkse mensen vanuit Nederland én de wereld samenbrengt. 

Een prachtig voorbeeld van zo’n plek waar men samen kan komen is het Tankstation Cultureel Vulpunt. Deze creatieve plek, volledig gerund door vrijwilligers, huist een galerie, een weggeefwinkel, podium, en het belangrijkste: een gemeenschappelijke keuken, waar elke dinsdag- en donderdagavond voor een kleine bijdrage een volledig diner wordt geserveerd. 

WhatsApp Image 2023 04 02 at 18.16.40

Tankstation was dan ook de plek waar, in samenwerking met feministische groepen van de Universiteit Twente en Platform Stop Racisme, op de vooravond van Internationale Vrouwendag een programma volledig in het teken van gelijke rechten werd georganiseerd. Omringd door een expositie van Sjahrzad Khodadadeh, die werkt maakt vanuit haar belevingswereld als enige in Nederland geboren lid van een Iraanse familie, werd er gesproken over het belang van vrouwenquota, werd een open mic georganiseerd waar iedereen uit het publiek een bijdrage aan kon leveren, en was hoofdspreker Platform Stop Rascismes eigen Alejandra Slutzky, die sprak over het belang van gemeenschap, solidariteit, gelijkheid en natuurlijk het platform zelf. 

Het was een belangrijke avond dat het gemeenschapsgevoel in Tankstation sterker, activistischer en gemotiveerder maakte. 

Noord-Brabant

photo 2023 04 01 20 11 38

Op 14 maart, tijdens het nationale lijstrekkersdebat in het provinciehuis in ‘s-Hertogenbosch voor de
verkiezingen van de Provinciale Staten en de Waterschappen, stonden leden van het Platform Stop Racisme
(PSR) zij aan zij met sympathisanten van Extinction Rebellion en de Communistische Jongerenbeweging (CJB) om te protesteren tegen racisme en fascisme. Er was een speech over het internationaal oprukkend geweld
tegen mensen uit de LHBTIQ+ gemeenschap en een gedicht tegen racisme.

Klik hier voor het hele artikel over het protest tijdens het nationale lijsttrekkersdebat in Den Bosch en dit actieverslag van Peter Storm.

In Tilburg, Den Bosch, Eindhoven, Breda, Sint Oedenrode en op de markt in Sint Michiels Gestel is er op verschillende momenten geflyerd.

photo 2023 04 01 20 14 29

In verschillende Brabantse steden zijn er vele flyers uitgedeeld en posters en stickers geplakt, verkiezingsdebatten bezocht en mensen gesproken. Ook zijn de verhuurders van zaaltjes voor FvD-borrels en verkiezingsbijeenkomsten via de mail benaderd met het verzoek geen ruimte te geven aan fascisten. Zie dit bericht en dit bericht op Indymedia.

Utrecht

Oproep Gedichten in verzet en mars Amsersfoort

In Amersfoort werd na een succesvolle eerste editie in 2022 wederom een mars door de stad met "Gedichten in Verzet" georganiseerd. Bij verschillende aanplakzuilen werden gedichten over verzet tegen fascisme en racisme voorgedragen en vervolgens opgeplakt. Er waren o.a. sprekers van lokale linkse politieke partijen en ook stadsdichter Twan Vet droeg voor uit eigen werk. Onder de slogan "Amersfoort geeft haat geen stem" laten we een tegengeluid horen tegen de opkomst van politieke partijen met extreemrechtse standpunten aan de Provinciale Statenverkiezingen.

Zie ook dit verslag van RTV Utrecht.

In Utrecht werd er een bijeenkomst met socioloog en filosoof Willem Schinkel georganiseerd.

Het was een geslaagde avond waarin de aanwezigen met Willem Schinkel spraken over hoe we de opkomst van extreemrechts moeten zien en hoe we als links moeten organiseren om daarop een goed antwoord te bieden.

De bijeenkomst is via deze link terug te kijken.

Zuid-Holland

photo 2023 04 01 20 27 50

Platform Stop Racisme was ook onderdeel van de door Extinction Rebellion georganiseerde blokkade van de A12. Hiervoor hebben we een groot spandoek gemaakt dat de link legt tussen de klimaatcrisis en racisme. We hebben geflyerd onder klimaatactivisten voor onze campagne. En activisten Nikita en Alejandra spraken over de noodzaak voor klimaatactivisten zich ook uit te spreken tegen racisme en fascisme.

In Den Haag is er in wijkpark Transvaal een flyeractiegeorganiseerd, waarna wij in de naastgelegen buurten flyers uitdeelden. Hieruit zijn op verschillende momenten korte gesprekken ontstaan met mensen op straat, echter, vanwege de bewolkte zondagmiddag bleef nogal rustig op straat. Hierdoor hebben wij een groot deel van de flyers in brievenbussen gedaan. Omdat de samenwerking in Den Haag redelijk kort voor de verkiezingen opgang kwam zijn hierna geen andere flyermomenten gepland, toch is er door middel van de campagne een begin gemaakt voor verdere lokale samenwerking in de toekomst.

In Rotterdam is er tijdens het verkiezingsdebat van Een Vandaag een demonstratie georganiseerd bij de Erasmus Universiteit.

WhatsApp Image 2023 04 02 at 18.17.29

Lees op de website van Doorbraak het actieverslag.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

    *Je e-mailadres is vereist.

    PLATFORM STOP RACISME | 2023
    Op deze site wordt gebruikgemaakt van reCAPTCHA,
    waarop de Google Privacy Policy en Terms of Service van toepassing zijn.
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram