Poster Refugees Welcome

Groningse activisten bezorgd over vluchtelingen in Ter Apel

Geplaatst op

Verscheidene activistische groepen brachten vandaag een statement uit naar aanleiding van de slechte leefomstandigheden van vluchtelingen in het asielzoekerscentrum in Ter Apel.  Volgens de activisten is de situatie in het asielzoekerscentrum in Ter Apel onhoudbaar geworden. Ze eisen dat alle vluchtelingen in Nederland menswaardig en humaan worden opgevangen.

Erbarmelijke omstandigheden

De activistische groepen (ROOD Groningen, Internationale Socialisten Groningen, BIJ1 Groningen, Socialisten Noord, Groningen Feminist Network, Decolonize Groningen en AFA Noord) brengen dit statement uit naar aanleiding van de leefomstandigheden in het AZC. Volgens de activisten zijn er niet genoeg bedden, kleding en eten, waardoor de vluchtelingen gedwongen in erbarmelijke omstandigheden moeten leven. Afgelopen weken werd al eten en andere spullen ingezameld om te geven aan vluchtelingen. Activisten van De Schop vertellen dat toen ze aankwamen om deze te brengen de situatie inhumaan was.

solidariteit

Op 2 juli 12.00 wordt een benefiet demonstratie georganiseerd op de Grote Markt om geld en spullen in te zamelen voor de vluchtelingen in Ter Apel. Hilde van der Wal een van de organisatoren vertelt: “We hebben dringend een solidariteitsbeweging met vluchtelingen nodig. Eerder dit jaar zagen we het warme welkom voor Oekraïense vluchtelingen, dat is erg belangrijk. We moeten ons echter hard maken om solidair te zijn met álle vluchtelingen.”

Directe hulp nodig

De activisten vertellen dat er nog veel directe hulp nodig is en dat mensen zelf ook kunnen helpen. Van der Wal legt uit: “Als mensen geld kunnen doneren kan dit bij solidariteitsfonds Het Zwarte Gat. Hiermee wordt eten en slaapzakken gekocht. Daarnaast kunnen mensen ook direct spullen doneren.”

Diepere oorzaak problemen in Ter Apel

Uit het statement van de groepen blijkt dat zij een diepere oorzaak zien voor het probleem in Ter Apel. Zo schrijven ze: “Extreem-rechts wil de sfeer in Nederland vergiftigen en de vluchtelingenhaat aanwakkeren. Ondertussen laat Rutte de miljardairs met rust, degenen die baat hebben bij subsidies op de fossiele industrie en de verdere leegroof van het Globale Zuiden. En precies dat neoliberale beleid zorgt ervoor dat mensen elders niet meer veilig zijn en ertoe gedwongen worden om huis en haard te verlaten.”

Praktische informatie

Donaties voor eten en slaapzakken

Solidariteitsfonds Het Zwarte Gat
NL41 TRIO 0391 0365 64
Benoem ‘TER APEL’ in je afschrift

Betrokken raken met directe humanitaire actie

Stuur een bericht naar De Schop Groningen via Instagram

Benefiet demonstratie

2 juli, 12:00 uur
Grote Markt, Groningen

Actie tegen PEGIDA

3 juli, 13:00 uur
Bij de parkeerplaats AZC Ter Apel


Nieuwsoverzicht

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.