griekse antiracismebeweging organiseert solidariteit met vluchtelingen

Geplaatst op

Foto van de antiracismedemonstratie in het kader van de Internationale Dag tegen Racisme in Athene (foto: Keerfa)

Op basis van het verslag van een activist uit Nederland op onze site vorige week zijn wij een crowd-funding begonnen met antiracismebeweging Keerfa. De organisatie is al lange tijd actief in het organiseren van solidariteit met vluchtelingen en de antifascistische beweging. Hier staan ze stil bij wat ze doen in solidariteit met de slachtoffers van de bootramp van 13 juni.

KEERFA is een Griekse massabeweging tegen racisme en fascistisch extreem-rechts in Griekenland. Coördinator van KEERFA is Petros Constantinou, verkozen raadslid in de gemeente Athene vanaf 2010, herkozen in 2014 en 2019. KEERFA is de enige beweging in heel Griekenland die vecht voor de rechten van vluchtelingen en intensief samenwerkt met Pakistaanse, Bengaalse, Syrische, Afghaanse, Congolese en Soedanese vluchtelingengemeenschappen in Athene en in de kampen.

KEERFA organiseerde ad hoc op 18 juni een grote demonstratie om krachtig te protesteren tegen het dodelijke beleid van de EU, FRONTEX en de Griekse kustwacht die de verschrikkelijke schipbreuk veroorzaakte op 13 juni tegenover Pylos op de Peloponnesos.

De demonstratie werd ‘georganiseerd’ in slechts 24 uur maar werd bijgewoond door tienduizenden (waarschijnlijk meer dan 30.000 in Athene). Op hetzelfde moment waren er veel protestdemonstraties in andere steden over heel Griekenland, georganiseerd door KEERFA-sympathisanten en andere organisaties. De protestmars door het centrum van Athene was volkomen vreedzaam tot de Griekse ‘robocops’ van de oproerpolitie er zonder enige reden een einde aan maakten.

KEERFA doet altijd veel moeite om de vluchtelingen zelf te betrekken bij alle zaken waar KEERFA voor strijdt, en vervoert ze keer op keer vanuit hun verafgelegen geïsoleerde ‘in the middle of nowhere’-gesloten kampen met gehuurde bussen naar de demonstraties in het centrum van Athene. Zonder KEERFA en zonder die bussen om hen naar demonstraties in de hoofdstad te brengen, zouden de vluchtelingen letterlijk onzichtbaar blijven, helemaal geen stem hebben, opgesloten in die ver weg gelegen, inmiddels allemaal gesloten massale detentiecentra die ‘kampen’ worden genoemd.

Vandaag heeft KEERFA dringend financiële steun nodig voor de 104 schipbreukelingen en hun arme familieleden die al in Griekenland of elders in EU-lidstaten zijn.

“We hebben dringend financiële steun nodig om verschillende solidariteitsacties te kunnen organiseren voor de 104 overlevenden van de schipbreuk die nu opgesloten zitten als ‘migranten zonder papieren die Griekenland en Schengen illegaal zijn binnengekomen’.

Ze zijn gedeporteerd van Kalamata naar Malakassa Camp 60 km van Athene. Ze mogen met niemand praten, zelfs niet met hun eigen familieleden.

Zoals gewoonlijk hebben de Griekse autoriteiten een ‘schuldige’ nodig. Ze kozen 9 overlevenden, allemaal uit Egypte, en beschuldigden hen van mensenhandel. Deze vluchtelingen zitten nu in de gevangenis.

Vluchtelingen die door de afwezigheid van een kapitein gedwongen waren om hun gammele rubberbootjes of boten zelf te besturen om Europa over zee te bereiken, worden beschuldigd van mensenhandel en van lidmaatschap van een criminele organisatie. Helaas is dit een terugkerende en afschuwelijke gewoonte van de Griekse autoriteiten aan het worden.

De negen vals beschuldigde Egyptenaren staan er alleen voor, zonder juridische vertegenwoordiging. We hebben dringend financiële steun nodig om het juridische proces te ondersteunen en hen te behoeden voor deportatie of decennialange opsluiting in gruwelijke Griekse gevangenissen en hen de mogelijkheid te geven om legaal te vechten tegen de Griekse staat en kustwacht, dat wil zeggen degenen die verantwoordelijk zijn voor de dodelijke scheepsramp.

We hebben ook dringend steun nodig om bussen te huren om mensen te vervoeren die willen demonstreren in solidariteit met de overlevenden buiten het Malakasa kamp.

Verder heeft KEERFA geld nodig om de familieleden van de slachtoffers te steunen die vanuit verschillende steden in Europa moeten reizen om hun tickets en accommodatie in Griekenland te betalen.

We willen ook de families steunen van de dode en vermiste vluchtelingen die hun geliefden verloren en van hen afhankelijk waren om te overleven in hun thuisland.

We hebben contact met meer dan 60 families van overlevenden en verdronkenen.

We hebben ook contact met de 104 overlevenden in Malakassa Camp.

Zie onze pagina op facebook.

Draag bij aan onze financiële campagne in solidariteit met de beweging in Griekenland!

[whydonate id=”z4g9u”]

Nieuwsoverzicht

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.