geen massagraf op zee: migratie is een mensenrecht

25-09-2023

Hieronder de oproeptekst voor de actie die we als Platform Stop Racisme organiseren op 7 oktober. Organisaties kunnen de oproeptekst ondertekenen via deze link. Onderaan een overzicht van organisaties die het protest tot nu toe dragen.

De afgelopen weken kwamen er honderden vluchtelingen aan op Lampedusa. Voor de neofascistische premier van Italië, Meloni, en de voorzitter van de Europese Commissie van der Leyen, lijkt dit reden het asielbeleid nog onmenselijker te maken. Zo moeten mensen eerder gedeporteerd worden en moet de Tunesische kustwacht beter getraind worden om boten te stoppen.

Dit nieuws brengt ons terug naar 3 oktober 2013. Toen kwamen meer dan 350 migranten om het leven bij een bootramp voor de kust van Lampedusa. Nu, precies tien jaar later, moeten we concluderen dat er helemaal niets veranderd is. Op 14 juni van dit jaar kwamen meer dan 500 mensen om bij een bootramp voor de Griekse kust, mede veroorzaakt door de Griekse kustwacht. UNITED for Intercultural Action schat het aantal doden van Fort Europa tussen 1993 en 2023 op 52.760 mensen.

De dodelijke ramp bij Lampedusa staat voor ons symbool voor het Europese asielbeleid. Een beleid waarbij mensen op zoek naar een beter leven hun leven moeten wagen op zee, worden opgesloten in kampen, zonder eten en drinken worden gedumpt in woestijnen of als slaven worden behandeld. De onmenselijkheden en gewelddadigheden volgen elkaar in rap tempo op. Politici zoals Rutte en Meloni werken hiervoor willens en wetens samen met allerlei autoritaire regimes zoals dat van Tunesië, Turkije en Marokko.

De dodelijke slachtoffers zijn geen 'uitwas', maar precies de bedoeling om migranten buiten de EU te houden. 'Afschrikwekkende werking', wordt dit genoemd. Hulpdiensten en ngo's zoals Sea Watch worden door staten actief tegengewerkt. Tegelijkertijd dragen Westerse staten bij aan de redenen waarom mensen vluchten: door neokoloniale handelsverdragen, het leeg vissen van de zeeën of de historisch hoge uitstoot van broeikasgassen die klimaatrampen veroorzaakt. Rutte en de BV Nederland hebben bloed aan hun handen.

Het gemak waarmee Aziatische en Afrikaanse levens in gevaar worden gebracht, staat in schril contrast met de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Dit laat zien hoe het ook kan, maar hiervoor in de plaats zien we steeds verdere onderverdelingen. Onderscheid tussen 'echte' vluchtelingen en 'derdelanders', 'economische' vluchtelingen, 'veiligelanders' of 'arbeidsmigranten'. Wij weigeren mee te gaan in dit spel van verdeel en heers en het aanwijzen van telkens nieuwe zondebokken.

Dit is waarom we op 7 oktober onze stem willen laten horen:

- Geen Frontex maar veerboten
- Migratie is een mensenrecht
- Menswaardige opvang voor iedereen


Deze actie die plaatsvindt zaterdag 7 oktober is een initiatief van het Platform Stop Racisme. Wij nodigen zoveel mogelijk andere organisaties uit om de tekst te ondertekenen en mee te helpen met het organiseren. Alleen door samen te werken, kunnen we een beweging bouwen voor een wereld zonder grenzen.

Ondersteunende organisaties:

Active For Justice
AK-Utrecht
All Included Amsterdam
Amnesty Nijmegen
Amsterdam BIJ1
Anarchistische Groep Zwarte Kraai
ARA (Anti-Racism Awareness) studentenorganisatie
Autonome Sportclub Swert Hert
BIJ1 Arnhem-Nijmegen
Centrum EMMA
Commoning Meta Amsterdam; Commoning UvA
de Axiekalender
De Klinker
De Socialisten Arnhem
DeGoedeZaak
DiEM25
Grenzeloos
GroenLinks Nijmegen
Grutjes
HIJOS Nederland
Internationale Socialisten
MiGreat
Mokum Tegen Fascisme
Nijmegen tegen Racisme
Partij voor de Dieren Nijmegen
PerspectieF
ROOD Arnhem
S.O.S Wereldwijs
Stichting GAST
Stichting UNITED - Campaign 'Fortress Europe No More Deaths'
Stichting Vesta
Stop The War On Migrants
Vrije Bond Drenthe
Vrije Bond Utrecht
VVN-BdA NRW
Wandelclub 030
Wandelclub 0591
Wandelclub Twenterand
Zwarte Muggen, Haarlem

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

    *Je e-mailadres is vereist.

    PLATFORM STOP RACISME | 2024
    Op deze site wordt gebruikgemaakt van reCAPTCHA,
    waarop de Google Privacy Policy en Terms of Service van toepassing zijn.
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram