FvD-fascisme moet bestreden worden

13-12-2021

De ontwikkelingen van de afgelopen weken leggen het fascistische karakter van Forum voor Democratie opnieuw bloot. D66-politicus Sjoerdsma werd in de Tweede Kamer door FvD-politicus van Houwelingen bedreigd met een fascistisch volksgericht (‘tribunalen’) omdat hij maatregelen tegen het coronavirus steunt. In reactie op de bedreigingen door FvD-aanhangers aan het adres van Volt-politicus Gündoğan, stelde corona-ontkenner Van Meijeren blij te zijn dat zijn aanhangers haar 'probeerden te overtuigen'.

Deze ontwikkelingen komen niet uit de lucht vallen. Jarenlang kon Baudet op een kritiekloos podium rekenen van de gevestigde media. Dit ondanks uitspraken dat verkrachtingsguru Julien Blanc gelijk heeft wanneer hij zegt dat een vrouwelijk nee eigenlijk een ja betekent (2014) en Europa 'dominant blank' moest blijven. (2015) In 2014 sprak hij ook tijdens de extreemrechtse IJzerwake in Vlaanderen. Het gebrek aan verzet heeft de ruimte voor het haatzaaien vanuit FvD juist vergroot.

FvD is actief binnen de corona-ontkennersbeweging op straat en is daarbinnen steeds dominanter geworden. Niet alleen is het op een lijn stellen van coronamaatregelen met de Holocaust en apartheid absurd, het dient ook het bagatelliseren en trivialiseren van deze racistische misdaden. Dat mensen die ervoor kiezen zich niet te vaccineren geen horeca kunnen bezoeken, is onvergelijkbaar met uitsluiting, geweld of uitroeiing op basis van onveranderlijke lichamelijke eigenschappen.

Nu het fascistische karakter van FvD breder erkend wordt, is het de vraag hoe we hiermee om moeten gaan. Net zoals bij de opkomst van Wilders wordt er bijvoorbeeld geopperd dat we de partij moeten negeren, maar twintig jaar wegkijken heeft extreemrechts vooral de kans gegeven zich op te bouwen.  De PVV groeide uit tot de grootste oppositiepartij en creëerde de voedingsbodem waaruit een nieuwe fascistische partij kon ontspruiten.

Als antiracistische beweging moeten we FvD ontmaskeren. Dit betekent dat we moeten laten zien dat de partij bewust en systematisch taboes op bijvoorbeeld Holocaust-ontkenning en politiek geweld en intimidatie probeert te doorbreken. De partij leidt kaders op in de fascistische traditie en probeert uit de extreemrechtse coronamarsen ook een straatbeweging op te bouwen.

Juist omdat fascisten proberen een politieke massabeweging op te bouwen, moeten we deze partij op straat confronteren. De partij zal proberen de gemeenteraadsverkiezingen te gebruiken om een basis op te bouwen in verschillende steden. Het is belangrijk dat antifascisten in het hele land lokaal netwerken opbouwen om FvD te confronteren. Linkse organisaties, activisten en onderdrukte groepen hebben een gezamenlijk belang om de ruimte voor fascisten zo klein mogelijk te maken.

De kloof tussen de zelforganisatie van extreemrechts en de netwerken van onze kant is groot. Als Platform Stop Racisme willen we een plek bieden voor activisten om met elkaar in contact te komen. We willen lokale netwerken actief ondersteunen in het organiseren van acties rond bijvoorbeeld de verkiezingsbijeenkomsten van FvD. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, volg ons op social media of stuur ons een berichtje.

¡No pasarán!

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

    *Je e-mailadres is vereist.

    PLATFORM STOP RACISME | 2024
    Op deze site wordt gebruikgemaakt van reCAPTCHA,
    waarop de Google Privacy Policy en Terms of Service van toepassing zijn.
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram