Extreemrechtse aanval op LHBTQI+ers vraagt om solidariteit

13-04-2023

Foto van het solidariteitsprotest afgelopen week in Arnhem (via COC Midden Gelderland)

Geweld en intimidatie van LHBTQI+ers neemt toe. Drijvende kracht hierachter is neo-fascistisch rechts, maar ook media zijn niet onschuldig. Alleen een strijdbaar, solidair en zo massaal mogelijk antwoord kan voorkomen dat extreemrechts nog meer terrein wint. 

Afgelopen weekend zijn medewerkers van dragshowbar en gaycafé Dorothy’s Drag in Groningen mishandeld. Na middernacht viel een groep homofobe mannen medewerkers lastig. Een man die de confrontatie filmde, sloeg vervolgens verschillende medewerkers van de bar. In Eindhoven viel een groep extreemrechtse voetbalhooligans een bijeenkomst van LHBTQI+ jongeren aan. Zij probeerden de regenboogvlag die buiten hing in de brand te steken. Toen een vrijwilliger van COC hier wat van zei, werd deze in elkaar geslagen. Het COC roept nu op om op zaterdag in solidariteit de regenboogvlag buiten te hangen.

Hetze

Dit geweld staat niet op zichzelf. Extreemrechts is bezig met een haatcampagne tegen LHBTQI+ers. Zo werden recent kinderboekenschrijver Pim Lammers en de door kennisinstituut Rutgers georganiseerde 'week van de lentekriebels' aangevallen. Een uitzending van Pointer legde goed het netwerk achter de desinformatie campagne bloot. 

Net zoals in de VS gebruikt extreemrechts 'zorgen om kinderen' als voorwendsel om LHBTQI+ers aan te vallen. Hiermee probeert extreemrechts alle acceptatie terug te draaien, seksualiteit en gender in de taboesfeer te krijgen op scholen en LHBTQI+’ers volledig te weren uit het straatbeeld. Het is een slecht verhulde manier om de verworvenheden van strijdbare emancipatoire bewegingen terug te draaien. 

Media spelen hierin een belangrijke faciliterende rol. Zij geven een kleine haatdragende minderheid een groot podium. Zo besteedde NOS afgelopen maandag aandacht aan het toenemende geweld door nota bene rechtsextremist Laurens Buijs te interviewen. Buijs vindt dat LHBTQI+ers het geweld over zichzelf afroepen en vergeleek LHBTQI+ers met nazi’s. Vanwege de ophef hierover heeft NOS ondertussen excuses aangeboden. Twee dagen later verdraaide het AD de woorden van scholierenorganisatie LAKS waardoor zij doodsbedreigingen ontvingen. 

Steeds vaker zijn deze aanvallen ook succesvol. Lammers trok zich vanwege alle doodsbedreigingen terug als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht. Nu probeert een verzameling extreemrechtse organisaties ook een voorleesmiddag door dragqueens in Rotterdam te cancelen. Dezelfde mensen die moord en brand schreeuwen over 'cancel culture' wanneer iemand aangesproken wordt op racisme of transfobie proberen met intimidatie en geweld LHBTQI+ bijeenkomsten te voorkomen. 

Fascistisch protest 

Het meest recente mikpunt van de rechts extremistische haatcampagne is de 'drags en kids voorleesmiddag' in het Lantarenvenster in Rotterdam. De bijeenkomst op zondag 16 april a.s., die wordt georganiseerd in solidariteit met drag queens in Tennessee, wordt nu ook door extreemrechts in Nederland bedreigd. De mobilisatie is hiervoor op volle gang.

Het gezicht van het protest tegen de voorleesdag is de extreemrechtse homo-organisatie de Roze Leeuw, maar die kwam pas in actie nadat neo-nazi groepering Rascals Zuidwest hiertoe opriep. Ondertussen sluiten ook neo-nazi’s van het netwerk op het Zwarte Kruis en Voorpost aan. Ook PVV’er Beertema, het neofascistische JFVD en Baudet zelf mobiliseren ondertussen. De Roze Leeuw wordt op deze manier naar voren geschoven om het naziprotest te pinkwashen. 

Solidariteit

Het fascistische karakter van de aanval op de voorleesdag in Rotterdam onderstreept het belang van solidariteit. Onze aantallen en diversiteit zijn onze beste verdediging tegen intimidatie en staatsrepressie. Nu komen ze voor de trans personen en dragqueens, vervolgens voor de lesbiennes en homo's en daarna is iedereen die een beetje afwijkt van de smalle norm een doelwit voor intimidatie en geweld. 

We moeten solidair zijn met alle groepen die worden aangevallen door extreemrechts. Hierbij kunnen we niet op de politie vertrouwen. Die stak de afgelopen jaren geen hand uit om KOZP te beschermen tegen het fascistische geweld in Volendam of rond Staphorst. Tijdens de pride walk in Rotterdam in 2017 trok de politie samen op met rechtsextremisten zoals Lennard van Mil van de Roze Leeuw om racisme en transfobie te verspreiden.

Een goed voorbeeld van de solidariteit die we nodig hebben, was de actie vorige week in Arnhem. Niels van ROOD zegt hierover:  “Een christenfundamentalist had voor de tweede keer een protest aangekondigd op markt. Afgelopen vrijdag was ook de nazi Constant Kusters op de actie afgekomen. COC Midden-Gelderland nam het initiatief voor een tegenprotest. De opkomst was best groot. Het is erg nodig, omdat als iemand deze haatdragende boodschap zo maar kan verkondigen dit anderen ook uitnodigt om te komen.”

We moeten een breed netwerk opbouwen van organisaties die elkaar ondersteunen wanneer zij worden aangevallen door extreemrechts. Net zoals onze tegenstander lessen trekt uit de Verenigde Staten, is het ook nodig dat wij kijken naar de manier waarop in tal van Amerikaanse steden acties in solidariteit met LHBTQI+ers worden georganiseerd. Een aanval op één, is een aanval op ons allemaal.

Inmiddels staat er ook een solidariteitsprotest in Rotterdam. Wij hebben de oproeptekst hier overgenomen.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

    *Je e-mailadres is vereist.

    PLATFORM STOP RACISME | 2024
    Op deze site wordt gebruikgemaakt van reCAPTCHA,
    waarop de Google Privacy Policy en Terms of Service van toepassing zijn.
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram