Foto van een massaal antiracistisch protest in Walthamstow, Londen, op woensdagavond 7 augustus. (via Stand Up To Racism)
Al een week houdt het racistische geweld in het Verenigd Koninkrijk aan. Directe aanleiding is de moord op drie kinderen in Southport. Met leugens hitsten extreemrechtse media hun volgers op. Het geweld volgt op een massale fascistische mars eind juli.
Het geweld heeft zich over heel Engeland verspreid. Moslims, zwarte mensen en mensen van kleur zijn hierbij het mikpunt. Fascisten probeerden afgelopen zondag in Rotherham 200 vluchtelingen levend te verbranden in een opvangcentrum. In Tamworth, Staffordshire, stak de politie geen hand uit toen racisten een hotel voor vluchtelingen in de fik zetten.
In een reactie op het geweld stelde de extreemrechtse politicus Nigel Farage de rellen terug te voeren zijn op de ‘softe’ politiereactie op de Black Lives Matter-protesten en ‘massale ongecontroleerde migratie’. Ook in Nederland is er veel begrip voor de racistische terreur. Zo sprak PVV-leider Geert Wilders over de ‘terechte zorgen’ van veel mensen in Europa.
Hiermee proberen zij het geweld te legitimeren, maar de geweldplegers werden gedreven door racisme. Velen brachten de Hitlergroet en scandeerden de naam van de oud-leider van het fascistische English Defence League, Tommy Robinson. Met deze pogroms probeert extreemrechts de woede over economische problemen zoals armoede en werkloosheid te kanaliseren richting vluchtelingen, moslims en zwarte mensen.
Dat het geweld nog niet naar Nederland is overgeslagen, is geen reden voor zelfgenoegzaamheid. Veel van de voorwaarden zijn hier ook aanwezig.
In de eerste plaats is de haat tegen moslims en vluchtelingen hier ook genormaliseerd. Volgens Wilders is een religie die door bijna 2 miljard mensen wordt beleden een ‘gewelddadige ideologie’ en vormen mensen die vluchten voor oorlog, onderdrukking of armoede een ‘asieltsunamie’. De PVV leidt nu zelfs de nieuwe regering.
Hiernaast hebben we hier ondertussen ook een brede waaier van media die racisme en complottheorieën verspreiden. Zo noemde Telegraaf-propagandist Wierd Duk de racistische hitser Robinson eerder een ‘martelaar van de arbeidersklasse’ en proberen antisemitische FvD’ers deze week de controle over te nemen bij het extreemrechtse Ongehoord Nederland. In Nederland zijn het belastingbetalers die de haat van deze publieke omroep mogelijk maken.
Tot slot is ook hier een groeiend deel van extreemrechts bereid tot geweld. Een in Ter Apel mede door een PVV’er opgerichte ‘burgerwacht’ mishandelde de afgelopen jaren verschillende vluchtelingen. In juli vermoordde een rechtsextremist uit Stampersgat zijn islamitische buurman, vooralsnog vanwege een ‘parkeerruzie’.
Het is deze giftige cocktail die ook hier tot een golf van racistische haat en geweld kan leiden. Daarom is het belangrijk dat we alert zijn en onze solidariteit betuigen met elke onderdrukte groep die onder vuur wordt genomen. De beelden uit Engeland laten zien dat we voor onze veiligheid niet op de politie kunnen vertrouwen.
Extreemrechts lijkt op het moment de wind in de zeilen te hebben, maar er zijn nog steeds veel meer mensen die niet vallen voor hun politiek van haat en verdeel-en-heers. Gisteren gingen door heel het Verenigd Koninkrijk in reactie duizenden antiracisten de straat op.
Ook in Nederland hebben we een sterke beweging op straat nodig tegen extreemrechts. Op zondag 22 september organiseert het Platform Stop Racisme en Fascisme in Amsterdam een breed protest met de leus ‘geef haat geen macht’.
Bezoek de website van antiracismecoalitie Stand Up To Racism in het Verenigd Koninkrijk.