Comité Herdenking Februaristaking: schrap rechtsextremist Bosma van de gastenlijst

19-02-2024

Foto van de antifascistische demonstratie in 2023 ter herinnering van de februaristaking. Podium op het Thorbeckeplein, voor de deuren van wat in in 1941 Café Alcazar was. Een plek die op 9 februari 1941 werd aangevallen omdat hier veel Joodse muzikanten optraden.

In de aanloop naar de herdenking van de februaristaking hebben Platform Stop Racisme & Fascisme en Mokum tegen Fascisme deze verklaring opgesteld. De verklaring is door honderden individuen en organisaties ondertekend en werd als ingezonden brief in het Parool gepubliceerd. Via de link onderaan kun je ook de oproep ondertekenen.

Op 25 februari wordt op het Jonas Daniël Meijerplein de Februaristaking herdacht. Op diezelfde dag in 1941 legden Amsterdamse arbeiders massaal het werk neer om te protesteren tegen de naziterreur die hun Joodse stadsgenoten moesten verduren. Het was de grootste opstand tegen het naziregime en de Jodenvervolging in bezet Europa. Dat arbeiders, velen van hen zelf Joods, het stakingswapen inzetten was een daad van solidariteit die een bijzondere moed vereiste. Terecht wordt dit moment in Amsterdam en omgeving groot herdacht. 

Maar wat betekent herdenken als we weigeren de lessen van het antifascistische verzet naar het heden te vertalen? Dat is een vraag die dit jaar opkomt nu PVV’er Martin Bosma, in zijn hoedanigheid als voorzitter van de Tweede Kamer, als VIP is uitgenodigd door het organiserende comité. Zijn partij staat voor alles waar de stakers tegen in het geweer kwamen. De PVV roept op tot de deportatie van Marokkaanse Nederlanders, het sluiten van de grenzen en wil de gerechtelijke macht aan banden leggen.

Wat voor de PVV als geheel geldt, geldt voor Bosma in het bijzonder. Zo propageert hij de racistische omvolkingsmythe, stelt hij dat de Hongaars-Amerikaanse financier Soros als kind samenwerkte met de nazi’s en is een uitgesproken voorstander van Apartheid - in Zuid-Afrika en in Israël.

Bosma en de PVV staan niet op zichzelf. Ook in andere landen groeit de macht van extreemrechts: van Trump in de Verenigde Staten, Milei in Argentinië tot de AfD in Duitsland. Hun groei ging telkens vooraf door een lange periode van geleidelijke normalisering van racisme. Ook in Nederland zien we hoe gevestigde partijen steeds verder gaan in het doorvoeren van onmenselijk asiel- en grensbeleid. Vluchtelingen worden zo ingezet als zondebok om de aandacht af te leiden van economisch afbraakbeleid.

Als we iets kunnen leren van de verschrikking van de Holocaust is dat deze niet uit de lucht kwam vallen. Allemaal kleine stapjes samen leidden tot de industriële uitroeiing van oa. Joden, LHBT'ers en delen van links. In de woorden van de Duitse dichter Brecht: “Wanneer het kwaad komt zoals de regen valt, dan roept niemand meer: stop!

Dit is waarom we het Comité Herdenking Februaristaking 1941 oproepen om een streep te trekken. Schrap Bosma van de gastenlijst voor het VIP-vak van de herdenking. Stel hem zo niet in staat zijn extreemrechtse blazoen op te poetsen. Tot hier en niet verder.

Wil je meer weten over de geschiedenis van de februaristaking en lessen voor vandaag de dag? Sluit je aan bij de antifascistische demonstratie die om 13.30 op 25 februari begint op de Noordermarkt, georganiseerd door Mokum tegen Fascisme. Of kom van te voren om 14.30 naar de FNV-bijeenkomst in de Stopera. 

- - -

Ondertekenende organisaties:

AFA Fryslan
AGZK
Amsterdam Autonomous Coalition
Amsterdam BIJ1
Arnhem-Nijmegen BIJ1
Asian Raisins
Bij1 Amsterdam
De Socialisten
Debt for Climate
DENK Amsterdam
DODO collectief
Doorbraak
DWARS Noord-Holland – Flevoland
Een Ander Joods Geluid
Friesland for Palestine
Haagse Stadspartij
Internationale socialisten
Maastricht tegen fascisme
MIGREAT
Mokum Tegen Fascisme
Nieuwe Vide Artspace and Studios
ORCA (Organised students for Radical Climate Action)
Oy Vey - Progressief Joods culturele beweging
Platform Wereldvrouwen
Progressive Student Party
Queer Nothings
Rode Morgen
Sneevliet Herdenkingscomite
Vrije Bond Drenthe
Vrije Bond Eindhoven
Wandelclub 0591
Wandelclub Twenterand
Woonopstand
XR Haarlem
Zaanstreek BIJ1

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

    *Je e-mailadres is vereist.

    PLATFORM STOP RACISME | 2024
    Op deze site wordt gebruikgemaakt van reCAPTCHA,
    waarop de Google Privacy Policy en Terms of Service van toepassing zijn.
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram