Oproeptekst 2023 
Geef haat geen stem! wegkijken is geen optie!

Wij maken ons grote zorgen. Meer dan tien jaar Rutte heeft publieke voorzieningen uitgehold. Wonen is onbetaalbaar, zorgkosten nemen toe en lonen blijven steeds verder achter bij de winsten van grote bedrijven. Het kabinet subsidieert nu energiebedrijven met miljarden, maar weigert werkenden en mensen zonder baan zekerheid te bieden of te breken met fossiel kapitaal. Om de aandacht hiervan af te leiden wijst het kabinet zondebokken aan. Dit geeft extreemrechts wind in de zeilen.

Dit zien we in de eerste plaats aan de opkomst van Forum voor Democratie, een fascistische partij. Een partij die zich niet primair richt op het parlement, maar op het bouwen van een beweging. FvD normaliseert rassenleer en antisemitische complottheorieën, zoals die over omvolking. Parlementariërs van de partij intimideren journalisten, politici en wetenschappers. FvD probeert ook voort te bouwen op de, door extreemrechts geleide, beweging van corona-ontkenners.

Naast FvD, groeit ook parlementair extreemrechts. De islamofobe PVV is in peilingen nog steeds de grootste racistische partij. Volgens de BBB bestaat er geen stikstofprobleem en wordt deze 'leugen' zelfs gebruikt om boerenland te gebruiken voor de huisvesting van migranten. JA21 probeert op basis van haar racisme en zondebok-politiek uit te groeien tot bestuurderspartij. En voor de SGP mogen vrouwen geen beslissingen nemen over hun eigen lichaam en moeten lhbtqi+ers in therapie. Het kabinet dreigt in de Eerste Kamer nog afhankelijker te worden van steun van deze partijen na de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 15 maart.

Deze normalisering van racisme en discriminatie beperkt zich niet tot de politiek. Zo spelen extreemrechtse mediakanalen al jaren een belangrijke rol in de verspreiding van hun gif. Met Ongehoord Nederland hebben we zelfs een fascistische omroep betaald van belastinggeld. Ook via de publieke omroep wordt vaak een kritiekloos podium geboden aan partijen die haat verspreiden tegen vluchtelingen, moslims en lhbtqi+ers.

Radicaal rechts functioneert als een stormram in de normalisering van racisme. Het Europese grensbeleid van nu - met haar hoge hekken, geweld en pushbacks - is de extreemrechtse wens van vijftien jaar geleden. De afgelopen tien jaar bezuinigden regeringspartijen in Nederland de asielopvang en sociale huur kapot. Nu grijpen dezelfde partijen de chaos aan om nog meer vluchtelingen te weren. Dit is een absolute schande.

Extreemrechts probeert de woede en angst van mensen over de groeiende economische onzekerheid te kapen. Niet door te breken met de gevestigde politiek van bezuinigingen, privatisering en loonmatiging, maar juist door de aandacht hiervan af te leiden. Deze ontwikkeling beperkt zich niet tot Nederland. Wereldwijd grijpt extreemrechts de crises van het kapitalisme aan om de democratie te ondermijnen: van de bestorming van parlementsgebouwen in Brazilië en VS, de nieuwe regering Meloni in Italië tot het Duitse nazi-netwerk dat voorbereidingen trof voor een gewapende machtsovername.

Dit is een levensgevaarlijke dynamiek. Extreemrechts is een gevaar voor alle onderdrukte groepen, de arbeidersbeweging en voor iedereen die het leven van toekomstige generaties op deze aarde serieus neemt. Maar laat precies dit ook onze kracht zijn. Als we deze groepen samenbrengen, en solidair zijn met elkaar, kunnen we het rechtse tij keren. Wegkijken is geen optie. Dat is waarom we in de aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten acties organiseren met de oproepen:

Stop de normalisering van fascisme. Stop FvD!

Geef haat geen stem!De oproeptekst is opgesteld op basis van de discussies binnen het Platform Stop Racisme met aangesloten organisaties en coalities. De tekst dient als basis voor de flyer van ‘geef haat geen stem’ waar we tijdens de verkiezingen mee werken.
Onderteken de oproepBekijk de ondertekenaars

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

    *Je e-mailadres is vereist.

    PLATFORM STOP RACISME | 2023
    Op deze site wordt gebruikgemaakt van reCAPTCHA,
    waarop de Google Privacy Policy en Terms of Service van toepassing zijn.
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram