Burgemeester Marcouch moet afstand nemen van fascisme

Geplaatst op

Afgelopen woensdagavond 15 februari vond in het Stadhuis van Arnhem het gemeenteraadsdebat plaats over het voorstel vergoeding van wijziging geslachtsregistratie in de gemeente Arnhem. Tijdens dit debat kreeg FvD gemeenteraadslid Gino Luurssen de kans om bijna een kwartier lang ongestoord en ongehinderd haatdragende complottheorieën te verspreiden over de LHBTQ+ gemeenschap. Hij noemde o.a. genderideologie “onkruid” en dat het “bij de wortel aangepakt moet worden”. Dit ging zelfs zo ver dat raadsleden en aanwezigen in de zaal zodanig gekwetst waren en zich onveilig voelden dat zij in tranen uitbarsten en de zaal verlieten. 

Wij zijn diep geschokt dat dit kan en mag in een Regenbooggemeente als Arnhem. Wat Gino Luurssen zei had niets meer met vrijheid van meningsuiting of zelfs democratie te maken. Zijn woorden waren doelbewust intimiderend en bedreigend. Naast dat FvD inherent fascistisch is en een directe bedreiging is voor onze democratie en dat de woorden van Gino Luurssen over gender feitelijk onjuist zijn, hoort dit geluid geen plaats te hebben in Arnhem en al helemaal niet in het huis van de Arnhemse democratie. 

De grootste schok was echter dat burgemeester Ahmed Marcouch, die zo trots was op de status van Arnhem als Regenbooggemeente, de haat van fascistisch FvD tolereerde in onze gemeenteraad. Hij leidde het debat en liet Luurssen zijn gang gaan, zelfs toen CDA Arnhem de burgemeester opriep op te treden tegen het walgelijke verbaal vergif van FvD en zelfs toen GL, D66, PvdD en een aantal andere aanwezigen geëmotioneerd vertrokken uit de zaal. Sterker nog, hij distantieerde zich van iedereen die terecht wegliep en gaf aan dat “in een democratie ideeën met ideeën bestreden dienen te worden.” Juist een burgemeester van Arnhem, een stad die in het verleden zo is getroffen door de wreedheid van het fascisme, moet begrijpen dat er een grens is tussen vrijheid van meningsuiting en doelbewuste intimidatie om de vrijheid van een andere groep te beperken. Wij willen meneer Marcouch er aan herinneren dat Luurssen zijn betoog gaf met de tekst van Grondwet 1 op de achtergrond waarin duidelijk staat vermeld dat discriminatie op o.a. gender niet toegestaan is. Daarnaast hopen wij dat Marcouch inziet dat hij op dat moment niet alleen de verantwoordelijkheid had om iedereen aan het woord te laten, maar ook om het debat in goede banen te leiden en de veiligheid van alle aanwezigen in de zaal te waarborgen. Wij moeten met spijt concluderen dat de laatste twee dingen niet zijn gelukt. 

Wij hopen dat Ahmed Marcouch, als oud-winnaar van de LHBT-Innovatieprijs voor zijn werk voor de LHBTQ+ gemeenschap in Islamitische kringen, inziet dat de inbreng van Gino Luurssen in de Arnhemse gemeenteraad een directe aanval is op de acceptatie van transgender en non-binaire personen en hier ingegrepen had moeten worden. Toen hij burgemeester werd van de stad beloofde hij er te zijn voor alle Arnhemmers. Met die belofte in het achterhoofd, vragen wij aan Marcouch als burgemeester, als voorzitter van het debat en als medestander van de LHBTQ+ gemeenschap om met terugwerkende kracht afstand te doen van de woorden van FvD Arnhem en om zich uit te spreken tegen fascisme in de Arnhemse gemeenteraad. Of om in zijn woorden te spreken: “Dit nooit meer”. Alleen zo weten wij zeker dat wij een burgemeester hebben die er is voor alle Arnhemmers.

Getekend namens:

  • Platform Stop Racisme Arnhem/Nijmegen
  • ROOD Arnhem
  • De Socialisten Arnhem
  • BIJ1 Arnhem-Nijmegen
  • Trans Zorg Nu Nijmegen
Nieuwsoverzicht

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.