Poster Breda Stop Racisme en Fascisme in de raad 12 maart 2022

Breda: oproeptekst 12 maart

Geplaatst op

Geen racisme en fascisme in de raad

Op zaterdag 12 maart gaan in Breda leden van Breda Kan Het, Extinction Rebellion, COC, BIJ1 en de Vrije Bond de straat op om te flyeren. We roepen daarmee alle Bredanaren op om zich op 14, 15 en 16 maart duidelijk uit te spreken in het stemhokje: Geen Racisme en Fascisme in de Gemeenteraad!

Dat betekent dus: GEEN stem voor Forum voor Democratie (FvD), LPF, maar ook niet voor de VVD.

Normalisering racisme en fascisme

Dit jaar doet FvD helaas voor het eerst mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in onze mooie stad. FvD maakt medemensen tot zondebok; of het nu gaat om migranten, kinderen van migranten, vluchtelingen, asielzoekers, vrouwen of leden van de LHBTQIA+ gemeenschappen. Ze normaliseren racisme en fascisme. Zodanig dat ze zelfs in de Tweede Kamer antisemitische complottheorieën laten horen en daar openlijk spreken over tribunalen. Ze treden niet op tegen racisme en fascisme binnen hun jongerenorganisatie, bedreigen democratisch verkozen politici met geweld en lappen constant de regels van onze rechtsstaat aan de laars. Hierbij maken zij gretig misbruik van de onzekerheid van een land dat met een pandemie te maken heeft. Ondertussen lossen zij met hun standpunten niets op aan de problematiek die speelt in onze samenleving. Integendeel; door de polarisatie die zij creëren en het geweld wat ze aanjagen, verergert de situatie alleen maar.

Ook LPF doet voor het eerst mee in Breda. Deze partij onderhoudt innige banden met de Afrikaner Volksparty; een Zuidafrikaanse Partij die streefde naar verscherping van het voormalige Apartheidsregime. Het is dan ook niet verrassend dat LPF Breda zich vooral probeert te profileren met het streven naar het behoud van de racistische blackface karikatuur Zwarte Piet. Gezien de gewelddadige racistische aanval in 2020 op een zwarte ondernemer in Breda na een blackface parade in de wijk Tuinzigt, een alles behalve onschuldig standpunt dat zeker niet staat voor een stad waarin het voor iedereen veilig is om te wonen en te werken.

In Breda is de VVD tot nu toe de grootste partij in de gemeenteraad. Een partij waarvan de hoogste leider, Mark Rutte – toen nog staatssecretaris-, al in 2007 door een rechtbank veroordeeld werd voor het aanzetten tot rassendiscriminatie. Niet vreemd dus dat racisme een centrale rol speelt in het Toeslagenschandaal. In Breda wonen hier ook een groot aantal slachtoffers van. Ondanks dat, zijn er maar weinig politieke partijen die er überhaupt aandacht aan besteden in hun verkiezingsprogramma; laat staan dat er iets gebeurt om hun situatie daadwerkelijk te verbeteren.

Dit moet NU anders, en uitspreken werkt

In April 2018 werd Eindhovens gemeenteraadslid Mpanzu Bamenga door de marechaussee op Eindhoven Airport apart genomen. Hij keek om zich heen en besefte dat er alleen twee andere mensen met een donkere huidskleur staande werden gehouden. Na afloop van de controle deelde hij via Twitter een aantal tweets waarin hij de marechaussee beschuldigde van etnisch profileren. Niet alleen voor zichzelf maar ook voor anderen die misschien geen stem hebben om zich hiertegen te verzetten. Ook diende hij een officiële klacht in. De strijd eindigde uiteindelijk bij de rechter, die bepaalde dat er misschien wel sprake was van etnisch profileren, maar dat dit geen vorm van onrechtmatig handelen was. Tot verrassing van Mpanzu besloot de marechaussee eind 2021 zelf te stoppen met etnisch profileren.

“De strijd voor gelijke rechten is geen sprint maar een marathon. Die gaat niet door één overwinning beslist worden, maar er is wel een beweging in gang gezet. Tijdens de Black Lives Matter-protesten zag ik een grote maatschappelijke verontwaardiging. Voor mijn gevoel een kantelmoment.’’ – Mpanzu Bamenga.

Het is belangrijk om lessen te trekken uit de geschiedenis, fascisme en racisme te herkennen en actief te bestrijden. Wie stil blijft, kiest ook een kant. Kies dus op 14, 15 en 16 maart voor menselijkheid en verbinding in plaats van voor verdeeldheid en haat: Geen Racisme en Fascisme in de Raad!
Nieuwsoverzicht

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.