Antiracisme Week Groningen

07-03-2022

Vorig jaar heeft het Groningen Feminist Network de allereerste Antiracisme Week georganiseerd met de hulp van andere activisten en organisaties die toegewijd zijn aan het ontmantelen van witte suprematie (aka white supremacy). Dit jaar zijn we terug met de tweede (nu jaarlijkse!) Groningse Antiracisme Week!

Waarom is dit noodzakelijk?

Nog altijd worden BIPOC (Zwarte mensen, inheemse mensen en mensen van kleur - in het Engels Black, Indigenous, and People of Colour) wereldwijd systemisch onderdrukt, geëxploiteerd en vermoord.

In Nederland blijkt dit zowel uit persoonlijke ervaringen als uit onderzoek. Beiden hebben uitgewezen dat BIPOC minder toegang hebben tot huisvesting, minder baanzekerheid hebben, een hogere kans hebben geprofileerd en mishandeld te worden door de politie en discriminatie ervaren op school, op de universiteit, in het ziekenhuis, op de banenmarkt, enzovoort. Daarbij blijven racistische rechtse politieke partijen zetels en macht winnen in de Tweede Kamer. Daar pleiten zij onder andere voor meer geld naar de politie, evenals immuniteit voor agenten. Ook weigeren zij keer op keer vluchtelingen uit het Globale Zuiden asiel te bieden en het bestaan van institutioneel racisme in Nederland te erkennen.

Tegelijkertijd normaliseert en negeert de westerse media bij het lijden en sterven van BIPOC over de hele wereld.

Velen worstelen momenteel met wat hun rol in dit alles kan en zou moeten zijn. Wat zij kunnen doen om iets bij te dragen in het gevecht tegen structuren van witte suprematie. Tevens weten zij vaak niet precies wat de ervaringen van BIPOC in dit land zijn of hoe elk aspect van onze maatschappij beïnvloed wordt door ras en etniciteit.

De Groningse Antiracisme Week is een buitenkans om je te informeren over de huidige situatie in Groningen en de rest van Nederland. Ook is het een kans om andere mensen te leren kennen en meer te leren over lokale initiatieven en organisaties. Daarbij kun je hier bekender worden met je eigen vooroordelen en de manieren waarop je actief bezig kan zijn met het beoefenen van antiracisme. Er is deze week ook ruimte voor BIPOC om samen te komen en te participeren in activiteiten rondom gezamenlijk helen.

Planning

Hieronder volgt een overzicht van alle evenementen die plaats zullen vinden tijdens de Groningse Antiracisme Week. Je vindt hier datum, onderwerp, tijd, locatie, organisator en spreker. Binnenkort zullen we uitgebreidere informatie delen wat betreft elk specifiek evenement, evenals linkjes om je mee aan te melden (het is namelijk verplicht je aan te melden om het op locatie bij te wonen! Volg de Instagram-pagina van het Groningen Feminist Network om op de hoogte te blijven.). Ook zal er dan gedetailleerde informatie volgen wat betreft de toegankelijkheid van alle locaties.

Alle evenementen zijn in het Engels en de meeste zijn ook online te volgen!

 • 15-03 - Dinsdag - 19:00 tot 21:00 uur - Groningen Anti-Racism Week Opening: An Introduction to Intersectionality - Mallika Sille & Momo Byass - Locatie n.t.b. (nader te bepalen)
 • 16-03 - Woensdag - 19:00 tot 21:00 uur - An intergenerational approach to resistance – lessons learned from ASHANTI - Pravini Baboeram & Sitla Bonoo - Online Evenement
 • 17-03 - Donderdag - 19:00 tot 22:00 uur - Screening and Discussion: Naila and the Uprising - Internationale Socialisten Groningen - Locatie n.t.b.
 • 19-03 - Zaterdag - 14:00 - Gezamenlijk reizen naar de nationale demonstratie “Samen Tegen Racisme & Discriminatie” - Comité 21 Maart - De Dam, Amsterdam
 • 20-03 - Zondag - 15:00 tot 17:30 uur - Breathwork & Intuitive Arts for Trauma Healing (Evenement voor BIPOC) - Jordanka Waiyaki van Facing Love - Port Integral (Metaallaan 255, 9743 PK, Groningen)
 • 21-03 - Maandag - 18:30 tot 21:30 uur - Organizing Against Climate Racism - Chihiro Geuzebroek - Locatie n.t.b.
 • 22-03 - Dinsdag - 19:00 tot 20:30 uur - Sustainable Anti-Racism - SCDAI & GFN - Online Evenement

COVID-19 MAATREGELEN

 • Ondanks de versoepelde maatregelen omtrent Covid-19 erkennen wij dat de pandemie nog niet voorbij is en geloven wij dat het erg onverantwoordelijk zou zijn om evenementen op locatie te houden zonder de gepaste voorzorgsmaatregelen. De evenementen zullen tevens grotendeels online te volgen zijn. Hieronder volgen de specifieke maatregelen die wij voor de Antiracisme Week aan zullen houden om de kans op verspreiding van Covid-19 zo klein mogelijk te houden voor zowel sprekers als publiek:
 • Afhankelijk van de grootte van de ruimte zal er een maximum zitten aan het aantal mensen dat het evenement kan bijwonen, zodat men 1,5 meter afstand kan houden. Er zal voor elk evenement een link gedeeld worden om een plek te reserveren. Wanneer de limiet bereikt is, heb je nog de mogelijkheid het evenement online te volgen.
 • We vragen alle gasten om een mondkapje te dragen tijdens de evenementen (het liefste eentje met voldoende filter en niet van stof). Op locatie zullen er ook KN95-mondkapjes beschikbaar zijn. Het is wel toegestaan je mondkapje even af te nemen om te eten of drinken, of wanneer je een vraag wilt stellen of opmerking wilt maken. Daarbij roepen we iedereen op om 1,5 meter afstand te houden.
 • Waar mogelijk zullen wij de ruimtes ventileren, aangezien het aangetoond is dat dit de verdere verspreiding van Covid-19 tegengaat.
 • Op locatie zal desinfecterende handgel beschikbaar zijn. Wij verzoeken deze te gebruiken voor het nuttigen van enig voedsel dat aangeboden wordt op de locatie.
 • In het geval dat je last hebt van Covid-19 symptomen verzoeken we je vriendelijk om het evenement online te volgen (ongeacht of je gevaccineerd bent of niet).

ALGEMENE TOEGANKELIJKHEIDSINFORMATIE

 • Op locatie: Toegankelijkheidsinformatie wat betreft de specifieke evenementenlocaties zal gedeeld worden naarmate de Groningse Antiracisme Week dichterbij komt en wanneer de locaties vastgelegd zijn.
 • Online: We zorgen ervoor dat de evenementen die op locatie gehouden worden tevens live online gevolgd kunnen worden via Google Meet. Hiervoor gebruiken wij een microfoon en camera voor de sprekers en delen wij mogelijke PowerPoints die gebruikt worden via Google Meet. Wij hebben hiervoor een specifiek aangewezen persoon die op zal letten dat alles soepel verloopt. Als je vragen hebt, zal er de mogelijkheid zijn deze te stellen in de chat tijdens Q&A-sessies of discussies. Wij zorgen dan dat deze aan de spreker worden doorgegeven. Helaas hebben wij niet de mogelijkheid om een gebarentolk in te huren. Wel heeft het Google Meet platform de optie om automatische ondertiteling aan te zetten. Deze hebben een geschatte nauwkeurigheid van 70 tot 75 procent.
 • De evenementen die wij helaas niet online kunnen aanbieden zijn vooralsnog:
  • 17.03 - Donderdag - 19:00 tot 22:00 - Screening and Discussion: Naila and the Uprising - Internationale Socialisten Groningen
  • 20.03 - Zondag - 15:00 tot 17:30 - Breathwork & Intuitive Arts for Trauma Healing - Jordanka Waiyaki van Facing Love

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

  *Je e-mailadres is vereist.

  PLATFORM STOP RACISME | 2024
  Op deze site wordt gebruikgemaakt van reCAPTCHA,
  waarop de Google Privacy Policy en Terms of Service van toepassing zijn.
  linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram