Demonstratie Drachten tegen bijeenkomst FvD, spandoek AFA Fryslan

Anti-fascistische demonstratie in Drachten

Geplaatst op

Welkom aan onze medemens, verzet tegen hen die ons willen verdelen

De campagnetour van FvD deed op 7 maart Drachten aan. Het FvD dat Nederland wil  “zuiveren” en onderwerpen aan politieke tribunalen. FvD wil “omvolking” voorkomen door mensen van kleur te deporteren. FvD die een oorlog met een kwart miljoen doden als “het meest hoopvolle” van de afgelopen decennia ziet.

Deze haatzaaiers kwamen opnieuw bijeen in de Lawei. Inmiddels een theater dat zegt diversiteit na te streven en een inclusieve werkomgeving na te streven. Dit is natuurlijk volstrekte flauwekul. Je kunt niet én een  fascistenshow hosten en hopen een aantrekkelijk werkgever voor minderheden zijn. In mailacties is de nieuwe directeur van de Lawei, Elly van der Goot hier veelvuldig op gewezen.

Waarop een standaard antwoord terugkwam van de Lawei: “We dragen bij aan diversiteit doordat iedereen een mening mag hebben en deze uitdragen.” Maar racisme is geen mening, het is een misdrijf. Fascisten een podium bieden, is geen bijdrage aan een democratische discussie, het is een bijdrage aan de afbraak daarvan.

Dus lieten antifascisten in Drachten het tegengeluid laten horen: toen niet, nu niet, nooit meer fascisme!! 

Een lid van AFA Fryslân hield deze speech:

Welkom – wolkom

AFA Fryslân en haar sympathisanten zeggen welkom…

Welkom tegen vluchtelingen en arbeidsmigranten

We zeggen welkom tegen LHBTIQers

Welkom tegen moslima en moslims

We zeggen welkom tegen christenen joden boeddhisten hindoes

Welkom tegen gelovigen en atheïsten

We zeggen welkom tegen mensen met of zonder werk

Welkom tegen mensen met een fysieke of een verstandelijke beperking

We zeggen welkom tegen onze medemens

Waar uitsluiting, vreemdelingenhaat, homofobie, xenofobie, seksisme, racisme en of fascisme een weg in onze samenleving proberen te vinden, komen we in VERZET.

Welkom kent geen grenzen

Niet in Europa, niet in Nederland

Niet in Friesland (Fryslân), niet in Drachten

Niet in ons hoofd niet in ons hart

Waar partijen als PVV, Forum voor Democratie, BVNL en Ja21 groepen proberen uit te sluiten en tegen elkaar uit te spelen, komen we in VERZET

AFA Fryslân en haar sympathisanten zeggen welkom

We zeggen welkom tegen onze medemens

IEDEREEN IS ANDERS, IEDEREEN IS GELIJK

Toen niet, nu niet, nooit meer racisme

Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme 

Het wemelde rond het Laweiplein van de politie en er was ook een arrestatieteam in burger. Toch kwam het twee keer tot een kleine schermutseling, toen een FvDer liever geen fascist genoemd wilde worden en dat met geweld wilde duidelijk maken en toen de ingehuurde beveiliger vond dat we de rij niet mochten filmen, terwijl wij zelf ook uitgebreid gefilmd werden.

Toch was de sfeer in het algemeen goed en met reden. het verzet groeit! Nog steeds waren er honderden fascisten die het theater in wilden, maar nog niet de helft van de aanwezigen in 2019, terwijl er 10x zoveel antifascisten protesteerden als destijds. 

Nieuwsoverzicht

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.