Literaire expeditie Drapetomania

Activist van Dare to decolonize bij Platform stop racisme

Geplaatst op

Literaire expeditie: Drapetomania

In deze literaire expeditie neemt kunstenaar Richard Kofi je mee op reis door de tijd aan de hand van de korte poëtische dansfilm Drapetomania. In deze film proberen twee personages hun weg te vinden door een werkelijkheid die op een apocalyps afstevent. Hun herinneringen, angsten en onzekerheden worden toegelicht door de Britse poëet Rohan Ayinde. Er is tevens een bijzondere rol weggelegd voor de Canadese codekunstenaar Illest Preacha, wiens abstracte interventies het verloop van het verhaal ontregelen.

Naderhand gaan hoofdrolspeelster Junadry Leocaria, schrijfster Raziyah Heath en danser Christian Gueramatchi met elkaar en het publiek in gesprek over hoe hun verkenning van het genre afrofuturism uitkwam bij afropessimism.

De titel Drapetomania verwijst naar de gelijknamige vermeende aandoening die tot slaaf gemaakten ertoe zou zetten hun gevangenschap te ontvluchten. De term is onderdeel van een pseudowetenschappelijk-racistisch wereldbeeld dat eigentijdse vormen van racisme nog steeds beïnvloedt, maar die in deze expeditie compleet kapot wordt gemaakt.

Overigens werkt Richard Kofi aan een plan om de gesprekken over al dan niet gestolen koloniaal erfgoed en de teruggave van Afrikaanse objecten open te breken. Hints van zijn plannen zijn aan te treffen in de film Drapetomania.

Woensdag 6 april 20:30 – 21:30 uur
Literaire expeditie: Drapetomania
Extrapool (Tweede Walstraat 5, Nijmegen), deuren open vanaf 20:00 uur

Klik hier voor tickets.

YouTube video
YouTube video
Nieuwsoverzicht

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.