Human Rights = No Discussion

Actiebrainstorm Platform Stop Racisme een succes

Geplaatst op

Op zondag 26 juni kwamen meer dan dertig activisten samen in Utrecht om het te hebben over de plannen voor het najaar. Afgevaardigden uit een tiental steden en van verschillende organisaties deden mee aan de strategische discussies en namen hier samen besluiten over.

Landelijke beweging

De actiebrainstorm kwam drie maanden na de decentrale actiedag ‘geen racisme en fascisme in de raad’. Op 23 plekken in het land gingen mensen toen de straat op. Tijdens onze middag bespraken we manieren om deze energie vast te houden en de landelijke beweging tegen racisme en fascisme verder op te bouwen. Van te voren hadden activisten verschillende voorstellen uitgewerkt waarover we samen konden besluiten.

Extreemrechtse mediakanalen

In het eerste blok spraken we over de rol van extreemrechtse mediakanalen in het verspreiden van desinformatie en het intimideren van linkse activisten. Zij spelen een belangrijke rol in de fascistische beweging, maar hier bestaat onder delen van de antiracismebeweging nog veel verwarring over.

Aan het einde van de middag hebben we besloten om hierover een bijeenkomst en mediatraining te organiseren. Hoe ziet het extreemrechtse medialandschap eruit? Hoe ga je om met extreemrechtse media op je protest? Hiernaast gaan we kijken of het mogelijk is om druk te zetten op de NPO zodat zij zich aan haar eigen journalistieke code in verband met extreemrechtse media zoals Pownews en ON.

Racisme en klasse

In het tweede blok spraken we over de verhouding tussen racisme en klasse. Extreemrechts is een stormram in de normalisering van racisme in de maatschappij, maar racisme komt niet alleen vanuit extreemrechts. Racisme wordt actief gebruikt door de heersende klasse om bevolkingsgroepen tegen elkaar uit te spelen en de aandacht af te leiden van bezuinigingsbeleid. We hebben gezegd dat we daarom als Platform actiever de samenwerking met de vakbond moeten opzoeken.

Alle vluchtelingen welkom

In het laatste blok spraken we over de situatie van vluchtelingen. Als gevolg van het afbraakbeleid onder Rutte is er geen fatsoenlijke opvang voor veel vluchtelingen. Hoewel het aantal nieuwe vluchtelingen beperkt is, is er hierdoor toch een gebrek aan bedden. Tegelijkertijd zien we dat duizenden vluchtelingen ieder jaar omkomen in hun reis naar Europa. Op al die niveaus ontbreekt in het publieke debat een principieel geluid. Veel organisaties die bezig zijn op het gebied van vluchtelingen zijn vooral bezig met lobby of individuele gevallen.

We hebben als platform stop racisme besloten dat hier voor ons een belangrijke rol ligt. Wij willen lokaal coalities versterken en opbouwen in solidariteit met vluchtelingen. Het doel is om hiermee brede protesten te organiseren in oktober en dat we toewerken naar een grote landelijke actie in het kader van de internationale dag van de mensenrechten op zaterdag 10 december. De komende maanden gaan we hierover op landelijk en lokaal niveau in gesprek met vluchtelingen en potentiële bondgenoten.

Beweging uitbreiden

We kijken hiermee terug op een succesvolle middag. Alle deelnemers waren een actief onderdeel van de discussies en velen gaven zich op om landelijk of lokaal vervolg te geven aan de besluiten. De uitdagingen waar we als antiracismebeweging voor staan zijn groot. Door samen te discussiëren, lessen te trekken uit onze ervaringen en besluiten te nemen over nieuwe plannen hopen we onze beweging stapje voor stapje uit te breiden.

Wil je meehelpen? Neem dan contact met ons op!

Nieuwsoverzicht

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.