75 jaar nakba, 75 jaar onrecht

17-05-2023

Foto van de herdenking van de Nakba in Rotterdam (copyright Platform Stop Racisme)

Op 15 mei 2023 herdenken Palestijnen over de hele wereld de NAKBA (Catastrofe) die 75 jaar geleden het begin markeerde van het onnoemlijk leed en onrecht dat de Palestijnen sindsdien wordt aangedaan.

In 1948 kwam met de oprichting van de staat Israël een einde aan een vreedzame samenleving in Palestina van moslims, christenen en joden. De oprichting ging gepaard met de gewelddadige verdrijving van de oorspronkelijke Palestijnse bewoners.

In Israël leidt een Apartheidsregime van onderdrukking en overheersing (segregatie, onteigening en uitsluiting) tegen het Palestijnse volk. Rotterdam voor Gaza - een Nederlands-Palestijnse coalitie - organiseerde 12 mei jl. een Nakba-herdenking waarbij vooral jongeren en studenten vertegenwoordigd waren. Zij veroordeelden niet alleen de medeplichtigheid van de Nederlandse regering (EU) en universiteiten maar ook de systematische verdraaiingen van de bezetting in de gevestigde media.

In de week van deze herdenking in Rotterdam werd Gaza gebombardeerd door het Apartheidsregime waarbij kinderen en vrouwen werden gedood. Er werd 2 minuten stilte in acht genomen om deze slachtoffers te gedenken.

Het programma van sprekers werd afgewisseld met een gedicht en Palestijnse muziek en afgerond onder de leus: From the river to the sea ! Palestine will be free !

Er waren vele sprekers o.a. Youssef namens Rotterdam voor Gaza, studenten en activisten spraken over de academische boycot op Israel en de noodzaak om stelling te nemen, er was muziek van Mouafak Al Jama, en Dounia sprak over de campagne "Plant een Olijfboom". Ook politieke partijen waren er Larissa Vlieger namens GL, Partij voor de Dieren en BIJ1 Rotterdam als ook Theo Goskun namens SP Rotterdam, afgerond werd met een spokenword van artiest KMR.

Ingezonden door: Platform Stop Racisme (Rotterdam)

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

    *Je e-mailadres is vereist.

    PLATFORM STOP RACISME | 2024
    Op deze site wordt gebruikgemaakt van reCAPTCHA,
    waarop de Google Privacy Policy en Terms of Service van toepassing zijn.
    linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram