Poster Platform Stop Racisme 13 maart 2022 Actiedag in meer dan 20 steden

010 Tegen Racisme: oproeptekst 13 maart

Geplaatst op

Geen racisme en fascisme in de raad

Racisme moet een halt toegeroepen worden. Jarenlange bezuinigingen en privatiseringen hebben de levens van werkende mensen steeds zwaarder gemaakt. Deze problemen zijn voor zwarte mensen en mensen van kleur nog aangrijpender. Zij worden geconfronteerd met onderadvisering op scholen, discriminatie op de arbeidsmarkt, de woningmarkt en in de zorg. Institutioneel racisme is terug te zien in verschillende organisaties en zo ook bij de politie. Men is de racistische appjes van de Rotterdamse politie nog niet vergeten, waarvan de agenten niet ontslagen of vervolgd zijn. Het excessieve geweld dat de politie inzet, bijvoorbeeld tijdens de woonopstand in Rotterdam, laat zien dat er iets institutioneel mis is.

Institutioneel racisme

Het is een klap in het gezicht van slachtoffers van het toeslagenschandaal dat Rutte III in feite een doorstart heeft kunnen maken. Institutioneel racisme speelt niet alleen op landelijk niveau; zo wordt etnisch profileren in onze stad gedoogd en staat de bewezen racistische, niet correct functionerende Rotterdamwet nog steeds overeind. Het schrappen van de inkomenseis doet niks af aan de discriminerende grondslag van deze wet. Etnisch profileren wordt een blind oog toegekeerd dankzij de populistische “patseraanpak” van Leefbaar en de VVD. Niks minder dan vermomd racisme. Het koloniale verleden van Rotterdam werkt tot op de dag van vandaag door in onze samenleving en daar maken we met deze manifestatie een vuist tegen.

De Afghanistan-crisis heeft het onmenselijke vluchtelingenbeleid weer zichtbaar gemaakt. Maandenlang legde het ‘demissionaire’ kabinet verzoeken om Afghanen die voor de Nederlandse staat hebben gewerkt te repatriëren naast zich neer. Mensen die vluchten voor oorlog, armoede of de klimaatcrisis worden aan Europese grenzen tegengehouden of teruggeduwd. Nederlandse bedrijven profiteren van wapenhandel en Fort Europa. In onze stad worden zelfs wapenbeurzen gefaciliteerd. In het uitzetcentrum bij Rotterdam Airport (Meijersplein) sluiten we uitgeprocedeerde vluchtelingen op, onder mensonterende omstandigheden. Daarbij komt dat ongedocumenteerde dakloze mensen, de grootste groep dakloze mensen in onze stad is.

Extreemrechts

De coronacrisis ging samen met een snelle normalisering van antisemitisme, racisme tegen mensen uit Zuid-Oost Azië en uitsluiting van mensen met een beperking. Onder het mom van protesten tegen het coronabeleid, wist extreemrechts steeds meer mensen aan zich te binden. Vergelijkingen van de coronapas met de positie van Joodse mensen in de jaren dertig en veertig en met het apartheid-regime helpen deze geschiedenis te bagatelliseren.

Aangemoedigd door de misogynie, queerhaat en transhaat van politici zoals van FvD en PVV, neemt ook gendergerelateerde intimidatie en geweld toe. Niet-mannen zijn op straat en online een mikpunt voor intimidatie. LHBTQIA+ personen worden in hun directe woon- en leefomgeving geconfronteerd met verschillende vormen van discriminatie, zoals verbale agressie, intimidatie en bedreiging. In Rotterdam werden de Roze Kameraden met de dood bedreigd en werd in de sportschool van de oprichter brand gesticht. Ook moslimhaat zorgt al decennialang voor geweld tegen moslims.

Verkiezingen

In maart zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Extreemrechtse partijen die nu in de Tweede Kamer zitten, zullen proberen ook hier zetels te winnen. Of het nu gaat om de islamofobie van Leefbaar of het neofascisme van FvD. Het gaat ze TE makkelijk af. Racistische uitingen worden genormaliseerd door er niet actief tegenin te gaan. Andere partijen hebben lang genoeg stilgezeten. En stilzitten is normaliseren. Het is daarom hoog tijd dat we de straat op gaan voor solidariteit en gelijkwaardigheid.

Wij zijn hiermee onderdeel van een grotere, internationale beweging. Door de hele wereld gingen miljoenen mensen de straat op onder de leus Black Lives Matter, waaronder op de Erasmusbrug. In Duitsland leed het AfD een verkiezingsnederlaag, in de VS wist Trump de verkiezingen niet te winnen en ook Bolsonaro wordt op straat geconfronteerd met massaal verzet. Ook in ons mooie Rotterdam willen wij geen racisme, fascisme of partijen aan de macht die systematisch anderen uitsluiten.

Dat is waarom we zeggen: geen racisme in de raad. Demonstreer mee in het kader van de internationale dag tegen racisme!

De Internationale Dag tegen Racisme is door de VN in het leven geroepen naar aanleiding van de massamoord in Sharpeville, Zuid-Afrika. Meer dan zestig mensen, die onderdeel waren van het massale verzet tegen de invoer van de racistische pasjeswetten, werden doodgeschoten door het Apartheidsregime.

Nieuwsoverzicht

Ontvang onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.